Linkuri accesibilitate

Spre Vest prin sud-est? Maia Sandu, la summitul de la Tirana


Albania face parte din NATO și aspiră la integrarea în Uniunea Europeană.
Albania face parte din NATO și aspiră la integrarea în Uniunea Europeană.

Președinta Maia Sandu se numără printre șefii de stat și de guvern participanți la Tirana la reuniuni sud-est europene consacrate solidarității cu Ucraina și extinderii Uniunii Europene.

În capitala albaneză are loc miercuri o conferință de securitate pe tema Ucrainei, prezidată de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și de premierul țării gazdă, Edi Rama, iar joi, 29 februarie, un summit sud-est european cu Uniunea Europeană.

Maia Sandu nu și-a anunțat public, dinainte, deplasarea la Tirana. După toate aparențele, ea este singurul șef de stat (cu excepția lui Zelenski) din afara regiunii Balcanilor de vest care participă în persoană la reuniuni.

La sosirea la reuniune, întrebată de reporterul Europei Libere despre pericolul unei complicări a conflictului din Ucraina cu implicarea Transnistriei, Maia Sandu a lăudat „curajul” Ucrainei, care rezistă agresiunii rusești.

Maia Sandu a repetat că Moldova este decisă să rezolve conflictul transnistrean „înghețat” pe cale pașnică și că se fac „pași mici” pentru reintegrarea economică a regiunii.

„Moldova este în siguranță azi, Ucraina ne ține în siguranță”, a mai spus Maia Sandu.

La conferința de securitate cu Zelenski participă, potrivit Associated Press, inclusiv liderii țărilor din vestul Balcanilor care doresc să adere la Uniunea Europeană: Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Kosovo, Bosnia-Herțegovina, ca și țara-gazdă, Albania. Toate aceste țări sunt participante și la summitul despre UE și sud-estul Europei, de joi, unde se va afla și comisarul UE pentru extindere, Oliver Varhely.

Turneu internațional în căutare de sprijin

Președintele ucrainean, Zelenski, a sosit la Tirana marți seară, venind tocmai din Arabia Saudită, unde a discutat despre un plan de schimb de prizonieri cu Rusia.

Miercuri, el l-a numit pe premierul albanez Edi Rama „prietenul neclintit al Ucrainei”, spunând că la Tirana va discuta despre „cooperarea de apărare și politică”, eforturi de pace și „aranjamente de securitate”.

Albania a fost lăudată zilele trecute și de secretarul de stat SUA, Antony Blinken, pentru sprijinul militar și politic acordat constant Kievului.

Associated Press notează că Ucraina face eforturi și mai mari în aceste zile de a-și asigura sprijin internațional, pe fondul știrilor despre avansuri rusești pe frontul de est și al „oboselii de Ucraina” în unele țări partenere.

AP mai scrie că nu toate țările reprezentate la Tirana sunt cei mai de nădejde aliați ai Ucrainei: Serbia cultivă relații tradițional bune cu Rusia și a refuzat să-i aplice sancțiuni pentru războiul intrat în al treilea an.

Candidați vechi și noi

Presa albaneză a scris că summitul de joi UE - Europa de sud-est este consacrat mai ales perspectivei europene și dezvoltării economice a țărilor din vestul Balcanilor.

În ultimele luni, după ce Ucraina și Moldova au primit în succesiune rapidă statut de candidate la aderare și lumină verde pentru începerea negocierilor de aderare, unele țări din vestul Balcanilor s-au plâns că ar fi neglijate în procesul extinderii în dauna „noilor veniți”.

„Cauza” unor țări ca Bosnia-Herțegovina a fost preluată de Austria și Ungaria, care au insistat la summitul din decembrie, cel la care Ucraina și Moldova au primit lumină verde, ca Balcanii de vest să nu fie lăsați în urma celor două foste republici sovietice, în procesul extinderii.

Lista participanților la reuniunile de la Tirana a fost confuză aproape până în ultimul moment, parte din motive de securitate, parte din cauza tensiunilor dintre unii potențial participanți.

Săptămâna trecută, premierul albanez Edi Rama, aflat în vizită în Turcia, a spus că l-a invitat pe președintele Tayyip Erdogan. Rama a spus că turcul nu va putea veni din motive de agendă încărcată, dar se va adresa măcar prin video.

Turcia menține legături cu Rusia în ciuda conflictului din Ucraina, iar cu Uniunea Europeană are relații mai degrabă tensionate, acuzând-o mereu că-i blochează parcursul european inclusiv din motive de „islamofobie”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG