Linkuri accesibilitate

Studenții din UE ar putea obține o diplomă unică, valabilă în toate țările membre


Tranziția spre o diplomă europeană comună, bazată pe voluntariatul țărilor din UE și al universităților, ar urma să fie configurată în baza programului deja existent de schimburi universitare Erasmus+.
Tranziția spre o diplomă europeană comună, bazată pe voluntariatul țărilor din UE și al universităților, ar urma să fie configurată în baza programului deja existent de schimburi universitare Erasmus+.

Comisia Europeană a dezvăluit miercuri propuneri care ar putea pune la îndemâna studenților, la absolvire, o „diplomă europeană”, recunoscută în toate cele 27 de țări membre.

Executivul UE a spus la lansarea inițiativei că diploma europeană ar ajuta studenții și comunitatea universitară, dar și piața muncii, atrăgând și mai mulți studenți din afara UE și mărind competitivitatea Europei.

Ținând cont de diversitatea sistemelor de educație superioară din UE, Comisia Europeană propune o abordare treptată: mai întâi ar urma să fie introdus un „label” (o etichetă) care va fi acordat programelor de diplome comune care corespund criteriilor europene propuse, iar apoi va fi introdusă diploma europeană propriu-zisă.

Ea ar urma să fie acordată fie în comun de mai multe universități din mai multe țări membre, fie de o nouă entitate legală europeană ce ar urma să fie înființată de asemenea universități. Studenții ar urma să primească o „diplomă europeană” care este recunoscută în mod automat.

Comisia Europeană promite că va încuraja și va sprijini țările membre în UE prin acțiuni concrete. Un prim pas va fi înființarea în 2025 a unui „laborator de politici” dedicat diplomei europene, sprijinit de programul Erasmus+.

Tot în 2025, Comisia plănuiește să lanseze un fel de foi de parcurs spre diploma europeană, oferind motivație financiară țărilor membre și actorilor implicați.

Înainte ca diploma europeană să devină realitate, Comisia Europeană a lansat și altă inițiativă, de accelerare a recunoașterii transfrontaliere a diplomelor, inclusiv prin asigurarea unei calități mai uniforme a studiilor, dar și prin reforme birocratice.

Comisia Europeană a spus că proiectul diplomei europene va fi discutat la un Consiliu European (summit) în lunile următoare.

Executivul european a precizat că participarea la programul diplomei unice este voluntară, că el se va aplica cu respectarea autonomiei universitare și a dreptului statelor membre de a lua decizii independente pentru sistemelor lor de educație.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG