Linkuri accesibilitate

Surse de la Bruxelles: R. Moldova va primi în acest an undă verde pentru a deschide negocierile de aderare la UE 


În procesul de aderare la UE, R. Moldova pare să întâmpine dificultăți în reformarea sistemului de justiție
În procesul de aderare la UE, R. Moldova pare să întâmpine dificultăți în reformarea sistemului de justiție

Comisia Europeană va recomanda deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru R. Moldova și Ucraina după prezentarea rapoartelor din octombrie, în care vor fi reflectate rezultatele reformelor cerute odată cu oferirea statutului de țări candidate, au spus Europei Libere surse de la Bruxelles. 

Oficialii de la Bruxelles cu care au discutat jurnaliștii Europei Libere susțin că, în acest moment, instituțiile europene, dar și statele-membre sunt favorabile deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova, cel mai probabil, la sfârșitul acestui an sau în prima jumătate a anului viitor. Georgia ar urma să devină țară candidată la aderare.

Atitudinea față de cele trei țări este destul de bună acum în Uniunea Europeană, confirmă editorul pentru afaceri europene al Europei Libere, Rikard Jozwiak.

„Sunt două lucruri de punctat aici. În primul rând, suntem abia în martie, iar raportul va veni în octombrie, adică peste șase luni. Jumătate de an reprezintă o viață de om în politică, se pot întâmpla multe lucruri în această perioadă. În al doilea rând, chiar dacă Comisia Europeană vine cu recomandarea de a deschide negocierile de aderare, decizia finală aparține celor 27 de state-membre, care ar trebui să ajungă la un consens și să aprobe această recomandare”, explică jurnalistul.

Raportul privind reformele, crucial

Raportul final privind punerea în practică a condițiilor pentru aderare, care va fi publicat în luna octombrie, va avea un rol crucial în decizia privind deschiderea negocierilor de aderare. O evaluare preliminară va fi făcută în primăvară, dar acum la Bruxelles există suficientă voință politică pentru a oferi un semnal pozitiv Republicii Moldova și Ucrainei și să deschidă negocierile de aderare.

„Ceea ce este important acum pentru R. Moldova, dar și pentru celelalte țări, este să facă cât mai mult posibil pentru a îndeplini acele recomandări pe care Comisia le-a înaintat în iunie anul trecut”, subliniază jurnalistul Europei Libere.

O parte din recomandările care nu vor fost duse până la capăt de guvernările din R. Moldova sau Ucraina se vor regăsi și în dosarele de negociere. Chiar dacă acum noutățile sunt pozitive, nu vor exista scurtături și autoritățile vor trebui să muncească în continuare, mai mult, poate, decât în prezent, explică Jozwiak.

În procesul de aderare la UE, R. Moldova pare să întâmpine acum dificultăți în reformarea sistemului de justiție, prima din cele nouă recomandări ale Comisiei Europene. Însă nu este doar cazul Republicii Moldova, dar și al Ucrainei și Georgiei, ba chiar și ale unor state din Balcanii de Vest care au deschis deja negocierile de aderare.

„De obicei, aceste probleme din justiție sunt incluse în capitolele de negociere cu Uniunea Europeană. De regulă, sunt capitole 23 și 24, care sunt cele mai importante capitole din procesul de negocieri, care se deschid primele și se închid ultimele”, spune jurnalistul Europei Libere specializat în afaceri europene.

Cel mai prielnic moment politic

Contextul dictat de războiul din Ucraina și faptul că anul viitor va fi unul electoral pentru Uniunea Europeană constituie un moment prielnic pentru cele trei țări.

„Comisia Europeană încearcă să facă cât mai multe posibil în acest an, pentru că știe că anul viitor va fi un an al alegerilor, deci este important să acționeze. Oficialii înțeleg că sunt sub presiunea timpului nu doar din cauza războiului, dar și din cauza calendarului electoral din UE”, precizează Rikard Jozwiak.

Autoritățile de la Chișinău și-au exprimat, anterior, speranța că vor reuși să înceapă negocierile de aderare până la sfârșitul acestui an.

Și președintele Consiliului European, Charles Michel, aflat săptămâna aceasta în vizită la Chișinău, a declarat că speră că o decizie pozitivă privind negocierile cu R. Moldova și Ucraina va fi luată până la sfârșitul anului, în baza rezultatelor pe care autoritățile le vor obține în reformele europene.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG