Linkuri accesibilitate

Speranțe pentru negocierile de aderare la UE și un pachet de ajutor „tangibil” pentru R. Moldova 


Președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că o decizie privind deschiderea negocierile de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi luată până la sfârșitul acestui an. 

Aflat într-o vizită oficială la Chișinău, Michel a mai spus că partenerii europeni pregătesc, până în vară, un pachet de sprijin „semnificativ” pentru R. Moldova.

Deschiderea negocierilor de aderare în funcție de reformele de la Chișinău

Comisia Europeană va publica raportul privind evoluțiile de integrare europeană a R. Moldova și Ucrainei, iar în baza acestui raport, Bruxellesul va decide până la sfârșitul anului dacă se vor deschide negocierile de aderare. Deși decizia este una politică, rezultatele reformelor vor conta, inclusiv cele din justiție, subliniază Michel.

„Va fi o decizie politică, dar în baza rezultatelor din raportul Comisei. Sper sincer că o astfel de decizie pozitivă va fi posibilă până la sfârșitul anului”, a declarat președintele Consiliului European într-o conferință de presă susținută împreună cu președinta Maia Sandu.

Pentru o decizie pozitivă, consideră Maia Sandu, Consiliul Superior al Magistraturii va trebui să devină funcțional și eficient.

Partenerii europeni urmăresc atent reformele din justiție și sunt gata să acorde expertiză, a adăugat Charles Michel.

Un nou pachet de ajutor european pentru R. Moldova

Partenerii europeni pregătesc acum un nou pachet de ajutor pentru R. Moldova. Deși nu a răspuns la întrebările jurnaliștilor dacă acest pachet va conține și ajutor militar, Charles Michel a ținut să spună că acest sprijin va fi „tangibil și semnificativ”.

„Vom continua să dezvoltăm mai multe instrumente de sprijin politic, este foarte important să oferim mai multă credibilitate R. Moldova”, a spus Charles Michel, subliniind că pachetul de ajutor ar urma să fie pregătit până în vara acestui an și consultat cu guvernarea de la Chișinău.

Maia Sandu spune că R. Moldova ar avea nevoie în primul rând de bani pentru a-și redresa economia, profund afectată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Bani sunt necesari și pentru întreprinderile mici și mijlocii, pentru a putea menține locurile de muncă.

„Avem nevoie de resurse financiare atât pentru cetățeni, cât și pentru economia R. Moldova”, a precizat Sandu.

Destabilizările ruse și summit european în R. Moldova

Rusia și apropiații săi au încercat să destabilizeze în ultimele luni R. Moldova, prin atacuri hibride, însă Uniunea Europeană rămâne solidară cu oamenii de aici și va ajuta țara să facă față destabilizărilor, a asigurat în declarațiile de presă Charles Michel.

În proximitatea războiului și confruntată cu amenințări hibride, R. Moldova va găzdui pe 1 iunie, summitul Comunității Politice Europene, unde potrivit Maiei Sandu ar urma să participe 50 de șefi de state și guverne, precum și oficiali din Uniunea Europeană, care vor discuta pentru a găsi soluții la problemele cu care se confruntă Europa.

La summit vor fi discutate probleme de securitate, pace, reziliență energetică, dar și acțiuni în domeniul climatic.

Cum se pregătește satul Bulboaca să-i primească pe șefii statelor UE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00
  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG