Linkuri accesibilitate

Sute de activiste și activiști au protestat la Chișinău împotriva violenței sexuale


Femeie într-o stație de autobuz în apropiere de Primăria Chișinăului, urmărind Marșul Feminist, pe 8 martie 2024
Femeie într-o stație de autobuz în apropiere de Primăria Chișinăului, urmărind Marșul Feminist, pe 8 martie 2024

În jur de 500 de activiști și activiste au participat, în Chișinău, la un nou marș de Ziua internațională a femeii, cu genericul „Violența sexuală nu o ascunzi sub covor”. Marșul a ajuns la a 10-a sa ediție.

În ritmuri de tobe și scandând lozinci feministe, participanții la marș au pornit din fața centrului comercial „Unic”, parcurgând mai bine de 5 kilometri, până la Parcul Dendrariu din capitala moldoveană.

Manifestantele au făcut opriri la instituțiile de stat – Procuratura Generală, Primăria Chișinău, Președinție, Parlament, subliniind prin opririle lor nevoia de „reforme pentru protejarea victimelor violențelor sexuale.” O altă clădire unde a oprit marșul a fost Ambasada Federației Ruse, unde participanții la marș, care purtau și placate cu inscripții în limba ucraineană, au scandat lozinci antiruse.

Organizatorii marșului au spus, între altele, că hărțuirea sexuală continuă să provoace victime printre femei, iar una din trei femei este supusă violenței din partea unui membru al familiei sale. 80% dintre victimele violenței sexuale au fost agresate de persoane din cercul lor de prieteni sau apropiați, iar 90% dintre agresori își declină responsabilitatea, spun activiștii.

Statisticile arată că, pe parcursul ultimului an, peste 20% dintre elevele din școlile profesional și studente s-au confruntat cel puțin cu o formă de agresare sexuală în instituția de învățământ, iar 11% dintre femeile hărțuite la locul de muncă au resimțit „forme grave.” „Violența în societatea noastră, inclusiv cea sexuală, rămâne o plagă, adesea minimalizată sau ascunsă sub covorul tăcerii”, a spus Alina Andronachi, una dintre organizatoarele marșului.

Printre participanți s-au numărat unii miniștri, deputați, dar și reprezentanți ai unor misiuni diplomatice străine. Mulți dintre manifestanți au purtat pancarte cu mesaje scrise în limbile română, engleză, ucraineană și rusă, precum și eșarfe de culoare violet – simbolul combaterii violenței. Au fost observate și pancarte cu lozinci în sprijinul Palestinei.

„Probabil veți vedea pancarte și în sprijinul acelor femei din Israel ținute ostatice de gruparea Hamas, [eventual] pentru a fi exploatate sexual. Indiferent că vorbim de Palestina, Israel, Ucraina sau Rusia, adică de zonele în care au loc războaie, fenomenul violenței sexuale împotriva femeilor este unul îngrijorător”, a spus Europei Libere activista Antonița Fonari, una dintre participantele la marș.

Într-un mesaj prilejuit de Ziua Internațională a Femeii, spicherul Igor Grosu a scris, între altele, că acum femeile sunt mai protejate în viața publică și privată. În acest sens, el a menționat ratificarea unor convenții internaționale privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, și crearea unei agenției pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.

XS
SM
MD
LG