Linkuri accesibilitate

Taxe mai mari pentru studii superioare | Care este oferta universităților


Procesul de admitere în cadrul Universității Tehnice din Moldova
Procesul de admitere în cadrul Universității Tehnice din Moldova

Mai multe universități din Republica Moldova anunță pentru noul an de studii taxe mai mari cu până la 15%, invocând inflația și costurile ridicate pentru încălzirea instituțiilor pe timp de iarnă.

La Universitatea de Stat din Moldova (USM) taxele vor crește cu cel mult 1.000 de lei, în funcție de facultate. „Prețurile vor fi ajustate și la Academia de Administrare Publică, care va fi gestionată de USM după reorganizare”, a precizat pentru Europa Liberă vicerectorul instituției, Aurelia Hanganu.

Cea mai mare taxă este la Facultatea de Drept – 12.000 lei, urmată de specializările Informatică și Game Design (deschisă în acest an) – 10.000 de lei. Pentru studenții străini, taxa de studii este de 1.000 euro pentru toate ciclurile de studii (licență, master, doctorat), cu excepția studenților români și ucraineni, care vor plăti la fel ca aceia din Moldova.

Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) a afișat și ea taxe de studii mai mari. La ciclul de licență, acestea variază între 8.500 de lei, la programul cu frecvență redusă, și 9.000-9.950 de lei, la zi. La masterat, taxele sunt de 9.000, respectiv de 11.500 de lei.

„Trebuie să achităm și serviciile comunale, iar profesorii la rândul lor așteaptă măcar o modestă majorare de salarii, ca să poată și ei să facă față scumpirilor”, a explicat secretarul comisiei de admitere de la ASEM, Serghei Portărescu, citat de IPN.

Prețurile au fost ajustate din cauza costurilor ridicate pentru întreținerea clădirilor...

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a majorat taxele de studii cu până la 15% față de anul trecut. Radu Melnic, secretarul comisiei de admitere de la UTM, a declarat pentru Europa Liberă că prețurile au fost ajustate din cauza costurilor ridicate pentru întreținerea clădirilor. Potrivit lui, numai în luna decembrie instituția a achitat dublu pentru încălzire - 3,5 milioane de lei, în loc de 1,6 milioane de lei în 2020.

Cele mai scumpe contracte de studii la UTM sunt la Arhitectură și Design Interior – 16.000 de lei, Inginerie software (în limba engleză) – 15.000 de lei și alte specialități ale Facultății de Matematică, Informatică și Microelectronică – 13.000 de lei.

După ce a absorbit Universitatea Agrară, UTM a deschis trei facultăți noi: Medicină Veterinară, Horticultură și Agronomie. Taxele de studii au rămas aceleași, de la 7.000 până la 9.500 de lei. Cei care doresc să urmeze specializările agricole pot depune dosarele la ambele instituții.

Absolvenți debusolați, în prima zi de admitere la facultate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Ajustările nu vor acoperi cheltuielile enorme...

Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice (AMTAP), care a trecut în urma reformei în subordinea Ministerului Culturii, a majorat și ea taxele de studii cu circa 15 la sută. Taxa pentru specialitatea Interpretare Muzicală a ajuns la 31.400 de lei și Canto pPopular - la 32.500 de lei. Rectorul academiei, Victoria Melnic, spune că ajustările nu vor acoperi cheltuielile enorme pe care la are instituția.

La Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” taxele pornesc de la 7.000 de lei și ajung la 10.000 de lei, cele mai mari fiind la noile specializări – Animație și Game Design. Cetățenii străini vor plăti 1.300 de euro pentru studii la zi și 700 de euro pentru programul cu frecvență redusă. Aici vor fi transferați și studenții de la Universitatea de Stat din Tiraspol, cu sediul la Chișinău, care nu va mai avea sesiune de admitere.

Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” nu a majorat prețurile, ba chiar le-a micșorat la una dintre specialități – Tehnologia Radiologică, de la 32.000 la 19.300 de lei. Cea mai scumpă rămâne a fi Facultatea de Stomatologie - 33.100 de lei.

Admiterea în universitățile din Moldova se va încheia pe 2 august, rezultatele primei etape urmând să fie anunțate pe 7 august.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG