Linkuri accesibilitate

Termoelectrica va plăti o amendă de peste 17.000 de lei pentru păcura îngropată


La începutul lunii iulie, în spațiul public au apărut imagini video surprinse pe teritoriul Termoelectrica, în timp ce era îngropată o cantitate mare de păcură.
La începutul lunii iulie, în spațiul public au apărut imagini video surprinse pe teritoriul Termoelectrica, în timp ce era îngropată o cantitate mare de păcură.

Furnizorul de energie termică din Chișinău, Termoelectrica, a fost amendat, după ce Inspectoratul pentru Protecția Mediului a investigat cazul presupusei îngropări de păcură pe teritoriul întreprinderii. Termoelectrica are la dispoziție 30 de zile pentru a înlătura cauza poluării solului.

„Conform raportului de testare a probelor de sol, emis de Laboratorul pentru calitatea solului, s-a constat că nivelul de conținut al produselor petroliere în probele examinate depășește de 66 de ori valoarea concentrației maxim admisibile stabilite”, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.

Autoritățile spun că prejudiciul cauzat resurselor de sol a fost evaluat și va fi achitat de Termoelectrica în conformitate cu legea.

„Este vorba de o sumă între 17.000 și 20.000 de lei”, a comunicat Europei Libere Veronica Briceac, șefă de cabinet la Ministerul Mediului.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului precizează că Termoelectrica a încălcat prevederile legii privind protecția mediului înconjurător și Codul funciar al R. Moldova. Urmează a fi întocmite procese verbale atât pentru întreprindere, cât și pentru persoanele cu funcții de răspundere din cadrul acesteia.

În urma controalelor, întreprinderii i-au fost impuse mai multe prescripții obligatorii, printre care și măsuri imediate pentru înlăturarea cauzei poluării solului.

„S-a stabilit un termen de 30 de zile lucrătoare pentru realizarea acestor măsuri. Acestea includ colectarea și/sau depozitarea sigură a solului contaminat, până la predarea acestuia către un agent economic specializat în decontaminarea componentelor de mediu cu substanțe chimice – petroliere”, se mai spune în comunicatul ministerului.

La începutul lunii iulie, în spațiul public au apărut imagini video surprinse pe teritoriul Termoelectrica, în timp ce era îngropată o cantitate mare de păcură. Inițial, administrația întreprinderii a declarat că imaginile ar fi din anul 2015 și ar fi vorba despre o fisurare a unei țevi, care transporta păcură. Ulterior, s-a stabilit că incidentul a avut loc în toamna anului trecut.

În urma dezvăluirilor, directorul Termoelectrica, Vasile Leu a demisionat. În locul lui a fost numit Iurie Rozlovan. Procuratura municipiului Chișinău s-a autosesizat și a pornit un proces penal pe acest caz.

  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG