R. Moldova va utiliza grantul de 220 de milioane de dolari primit de la SUA pentru a construi linii electrice de interconectare atât cu România, cât și în cadrul sistemului energetic național, precum și pentru a crește ponderea energiei regenerabile.
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat, în cadrul podcast-ului Europei Libere „În esență...”, că grantul de 220 de milioane de dolari pentru proiecte energetice, oferit de Guvernul Statelor Unite ale Americii, este un suport fără precedent.
Potrivit ministrului, au fost selectate, în prealabil, câteva proiecte prioritare pentru care acum se fac studii. El a explicat că acestea vizează, în primul rând, liniile electrice și infrastructura de interconexiune critică. Este vorba de interconexiunea Strășeni – Iași, o interconexiune între linia de 400 de kV de la Vulcănești și Centrala termoelectrică moldovenească, precum și liniile de 330 de kV de la Centrala termoelectrică moldovenească și Chișinău.
„Este planificat să fie făcut un fel de shortcut (scurtătură), adică o interconexiune între ele, cu un transformator între acestea, care va permite nu doar direcționarea fluxurilor de energie de la Isaccea la Chișinău, ocolind regiunea transnistreană, dar și ca acel transformator să servească drept punct care să fie conectat cel mai mare potențial de care dispunem, potențialul energetic eolian, care este acolo, la Ștefan Vodă. Este vorba de un potențial eolian mare, pe care nu avem la ce-l conecta, dacă nu construim acest transformator”, a precizat ministrul Energiei.
Tot din bani americani, va fi achiziționat, în premieră, un acumulator cu o putere de 80 de MW, care reprezintă o stație de stocare a energiei electrice, care va menține frecvența în sistemul energetic național. De asemenea, vor fi cumpărate motoare de echilibrare a sistemului, care vor permite o mai bună integrare a energiei regenerabile în rețea.
„Proiectele care sunt incluse în acest pachet de 220 milioane de dolari sunt proiecte care, pe de o parte, ne securizează, iar, pe de altă parte, abordează problema integrării regenerabilelor și contribuie la scopul final pe care ni l-am propus, de decarbonizare accelerată a energiei în R. Moldova, ca să atingem acest obiectiv de neutralitate climatică înaintea anului 2050, așa cum își propune Uniunea Europeană”, a spus Victor Parlicov.
- Te-ar putea interesa și: Ministrul Energiei, despre auditul datoriei față de Gazprom: „O mare parte din sumă nu a fost confirmată”
Suma totală oferită de Guvernul SUA este de 300 milioane de dolari, dintre care 80 de milioane de dolari reprezintă suport bugetar, iar 220 de milioane vor fi investite în proiecte energetice.