Linkuri accesibilitate

Tiraspolul planifică să exporte curent electric în România, cu susținerea Guvernului de la Chișinău


Bordul companiei Inter RAO EES, Moscova, 23 octombrie 2019
Bordul companiei Inter RAO EES, Moscova, 23 octombrie 2019

Centrala electrică de la Cuciurgan, din regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova, planifică să-și extindă capacitățile și să înceapă să exporte în 3-4 ani curent electric în România, imediat ce Chişinăul își va sincroniza sistemul electric cu cel european. Declarații în acest sens a făcut directorul întreprinderii, Alexei Șirma, citat de presa din regiune. Șirma a declarat că Chişinăul s-a angajat în fața Rusiei să ofere acces Centralei de la Cuciurgan, deţinută de gigantul rus Inter RAO EES, la infrastructura moldovenească pentru ca aceasta să poată exporta în România.


„Sistemul energetic moldovenesc examinează posibilitățile de consolidare a legăturilor cu sistemele energetice occidentale, inclusiv ale României. Noi așteptăm când se va încheia acest proces. În septembrie a avut loc ședința Comisiei de cooperare economică dintre Moldova și Rusia. Unul din angajamentele de atunci spunea că autoritățile de la Chişinău vor oferi Centralei de la Cuciurgan acces la infrastructură, pentru ca aceasta să-și extindă posibilitățile de export”, a declarat Alexei Șirma.

„Acum se lucrează la asta și noi am propus ca experții noștri să participe la grupurile de lucru respective, să nu ne trezim apoi că parametrii tehnici nu permit exportul curentului de la Centrala de la Cuciurgan către România. Proiectele sunt planificate pentru anii 2023-2024”, a mai declarat șeful întreprinderii din Transnistria.

Centrala de la Cuciurgan este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul transnistrean și produce curent electric din gazele livrate de Federaţia Rusă Republicii Moldova. Regimul de la Tiraspol nu achită Gazprom-ului consumul de gaze, iar datoria, care deja depășește 7 miliarde de dolari, este trecută pe seama Republicii Moldova.

Dacă va exista cerere, RAO EES poate investi și în construirea de noi centrale,,,

Potrivit lui Alexei Șirma, la aceeași ședință a comisiei moldo-ruse, oficialii de la Moscova ar fi sugerat Chişinăului să semneze contracte cu Cuciurganul pe termene mai lungi de un an. Acest lucru ar permite centralei să-și facă planuri pe termen mai lung și să modernizeze echipamentele. „Dacă va exista cerere, RAO EES poate investi și în construirea de noi centrale”, a spus responsabilul de la Tiraspol.

Centrala de la Cuciurgan a majorat anul trecut cu 8 la sută volumele de curent electric produs și exportat pe malul drept al Republicii Moldova, iar acum se pregătește de semnarea unui nou contract cu Chişinăul, în condițiile în care actualul contract expiră pe 1 aprilie. Cota energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan în balanţa energetică a Republicii Moldova este de peste 60 la sută. În prezent, aceasta funcționează acum la mai puțin de 20 la sută din capacitate.

Potrivit portalului Mold-street.com, în prezent prețul de livrare a curentului de la Cuciurgan este de 5,24 cenţi pentru un kWh.

Potralul notează că centrala a ajuns în proprietatea companiei ruseşti Inter RAO EES în anul 2005, în urma unei scheme dubioase, cu firme off-shore şi fără acordul Guvernului de la Chişinău.

Aceasta are o capacitate de producţie de 2.520 MW şi poate genera energie pe bază de gaze naturale, păcură şi cărbune. Din cele 12 instalaţii de generare, şase sunt nefuncţionale și activează doar trei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG