Linkuri accesibilitate

Titlurile freudiene ale agenției ruse de știri RIA


„Presa occidentală: Rusia a devenit ultima speranță a Occidentului

Acesta este titlul unui comentariu analitic publicat mai devreme în mari de către agenția de stat rusă de știri RIA Novosti.

Problema e, totuși, că nici una din instituțiile de presă europene citate în comentariu nu a spus că Rusia e ultima speranță a Occidentului, sau ceva similar. Titlul e pur și simplu neadevărat.

Articolul din RIA Novosti discuta despre ceea ce era prezentat ca „sfîrșitul unei ere de hegemonie americană”; dar ere doar intepretarea autorului de la RIA că Rusia ar trebui să ofere Europei speranță sau compensație.

Scrierea manipulatorie de titluri este un truc clasic de dezinformare: un titlu are puterea de a încadra sensul întregului articol care urmează. Ca o scăpare freudiană, un titlu înșelător comunică un lucru pe careautorul unei piese nu-l poate susține deschis cu argumente sau despre care nu poate oferi dovezi, dar dorește neapărat să-l spună.

Deseori acest tip de titlu manipulativ are ca obiectiv primar să creeze diviziuni în Vest.

În ultima vreme, RIA Novosti a dobîndit reputația că diseminează dezinformări în mod particular problematice avînd ca țintă Uniunea Europeană și societățile europene în formă de comentarii analitice. Afirmația că în „Copenhaga au existat de multă vreme bordeluri pentru zoofili”, unde „animalele sînt puse în mașini speciale și li se rup membrele” a apărut de asemenea în această secțiune a site-ului RIA.

RIA Novosti face parte din grupul de presă Rossiya Segodnya, al cărui ofițer șef de operațiuni (CEO) este Dmitri Kiselev, al cărui nume apare pe lista indivizilor din Rusia supuși sancțiunilor UE.

Titlul înșelător de la RIA a fost descoperit de Poligraf, un proiect care Europa Liberă/Libertatea care analizează deziformările pro-Kremlin.

Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu.

XS
SM
MD
LG