Linkuri accesibilitate

Turul doi de scrutin | CEC: alegerile sunt valabile în toate cele 273 de localități


În toate cele 273 de localități unde a avut loc turul doi, alegerile sunt considerate valabile.
În toate cele 273 de localități unde a avut loc turul doi, alegerile sunt considerate valabile.

Nu avem localități unde ar fi cazul să declarăm alegeri nevalabile, a declarat Angelica Caraman, șefa Comisiei Electorale Centrale (CEC), la închiderea celor 609 secții de votare. Astfel, în toate cele 273 de localități alegerile sunt considerate valabile.

Totodată, pe durata turului doi de scrutin din 19 noiembrie, poliția a înregistrat circa 140 de încălcări sau incidente electorale.

La urnele de vot s-au prezentat 313 776 de alegători sau 36,7%. Categoria de vârstă cea mai activă la alegerile de duminică au fost cei de 55 de ani în sus. În alegerile locale din 2019 s-a înregistrat o prezență de 38%.

O prezență sub pragul validării [25%] a avut loc în șase din cele opt localități unde au avut loc alegeri repetate: Nicolaevca, Florești – 13,8%; Aluatu, Taraclia – 11,7 la sută; Salcia, Taraclia – 12,3%; în autonomia găgăuză – Cotovscoe – 3% și Chioselia Rusă – 0,33%.

Angelica Caraman a precizat că, potrivit poliției, au fost înregistrate „140 de încălcări sau incidente electorale.” Este vorba de 45 de cazuri de transportare organizată a alegătorilor, în special la Corjova, Dubăsari; 27 de cazuri de fotografiere a buletinelor de vot; 26 de cazuri de agitație electorală interzisă; cinci cazuri de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor și 37 de încălcară ale procesului electoral.

În turul doi, alegerile se declară valabile dacă la ele participă cel puțin 20% din persoanele înscrise în listele electorale din localitate.

XS
SM
MD
LG