Linkuri accesibilitate

Ucraina și Moldova, înfuriate de introducerea de către Israel a autorizației electronice de călătorie


După 1 august, cei care pot intra în Israel fără viză (moldovenii, inclusiv) nu vor putea urca la bordul vreunui avion spre Tel Aviv dacă nu au completat în prealabil „autorizația electronică de călătorie”.
După 1 august, cei care pot intra în Israel fără viză (moldovenii, inclusiv) nu vor putea urca la bordul vreunui avion spre Tel Aviv dacă nu au completat în prealabil „autorizația electronică de călătorie”.

Intenția Israelului de a obliga călătorii din țări exceptate de la viza „clasică” să aplice pentru a obține „autorizația electronică de călătorie”, a trezit nemulțumiri din partea R. Moldova și Ucrainei. Ambasadorii celor două țări au avertizat că ar putea fi emise reguli similare.

Diplomații din Ucraina și Moldova au atras atenția că un eventual răspuns, care ar presupune introducerea unui sistem similar de autorizații prealabile pentru cetățenii israelieni, ar putea afecta negativ miile de pelerini evrei ortodocși care călătoresc anual în Europa de Est, în special în Ucraina, scrie Times of Israel.

În mesajele lor, ambasadorii R. Moldova și Ucrainei au făcut referire și la faptul că cetățenii celor două state, în ciuda faptului că se bucură de un regim liberalizat de vize, primesc un număr semnificativ de refuzuri de intrare în Israel. Ambasadorul ucrainean susține chiar că regulile anunțate de Israel înseamnă „încheierea efectivă” a regimului fără vize.

Regula Israelului care a nemulțumit Chișinăul și Kievul

Ministerul israelian al Afacerilor Interne a anunțat recent că Autoritatea pentru Imigrație a Israelului, va cere din august, ca cetățenii din țările care au un regim liberalizat de vize cu Israelul (vreo 60 la număr, printre care și R. Moldova) să aplice pentru a obține o așa-numită autorizație electronică de călătorie (ETA), înainte de a intra în Israel.

Ca și în cazul vizei „clasice”, ETA va permite călătorilor doar să ajungă la punctul de trecere a frontierei, însă nu acordă automat permisiunea de a intra sau locui în Israel. Persoanele tot vor fi verificate de polițistul de frontieră, care va stabili dacă va primi sau nu autorizația de intrare în Israel - așa cum se întâmplă în cazul sistemelor similare introduse de alte țări.

Ministerul israelian al Afacerilor Externe susține că țări precum SUA, Canada, Australia și UE utilizează protocoale similare, precizând că nu este vorba de o viză.

„ETA-IL nu este o viză, ci un sistem de înregistrare care poate fi accesat online și nu necesită contactarea ambasadei sau a consulatului. Formularul trebuie completat cu 72 de ore înainte de a călători în Israel, odată la doi ani”, a explicat un purtător de cuvânt al instituției pentru Times of Israel.

Autoritățile israeliene mai susțin că noul sistem „va permite intrarea ușoară în Israel și va reduce la minim orice disconfort în timpul intrării în țară”.

Cel mai probabil de anul viitor, moldovenii și ucrainenii, ca și cetățenii din zeci de alte țări nemembre în UE, vor trebui să completeze un formular similar pentru intrarea în Uniunea Europeană, numit ETIAS.

Ucraina și Moldova nu au protestat, cel puțin deocamdată, față de această intenție a UE.

Moldova se simte „forțată” să răspundă cu aceeași monedă

Într-o declarație publicată sâmbătă, ambasadorul R. Moldova în Israel, Alexandr Roitman, a spus că autoritățile de la Chișinău „sunt forțate să răspundă cu decizii reciproce”.

Diplomatul afirmă că deși R. Moldova se bucură de un regim liberalizat de vize cu Israelul de mai mult de un deceniu, au fost înregistrate o serie de cazuri în care cetățenilor moldoveni le-a fost interzisă intrarea în țară. Roitman afirmă că noul sistem va crea impedimente în special pentru moldovenii care merg la muncă acolo.

„Măsurile reciproce vor afecta, de asemenea, mii de pelerini religioși care merg anual în Ucraina prin teritoriul Moldovei”, a adăugat el, referindu-se la zecile de mii de evrei ortodocși care călătoresc în orașul Uman din centrul Ucrainei în fiecare an pentru a petrece sărbătoarea Rosh Hashanah la mormântul regretatului lider hasidic Rebbe Nachman din Breslov.

„Republica Moldova rămâne angajată în promovarea legăturilor bilaterale cu Statul Israel în spiritul respectului reciproc și al reciprocității și este gata să se angajeze în discuții și negocieri cu privire la această chestiune specială în beneficiul celor două țări și al cetățenilor lor", a declarat Roitman.

Diplomatul a spus că aplicarea acestei decizii ar duce la „încetarea unilaterală a regimului liberalizat de vize” și a precizat că autoritățile de la Chișinău examinează felul și modul în care ar urma să fie implementat un sistem similar de aprobări preliminare pentru cetățenii israelieni.

Ucraina susține că decizia înseamnă încheierea regimului fără vize

Ucraina a reacționat furios cu o zi înaintea Moldovei la introducerea „autorizației electronice” de către Israel. Ambasadorul ucrainean în Israel, Evgheni Korniciuk, a spus că noile reguli ar „sista efectiv regimul liberalizat de vize”.

„Ca răspuns, Ucraina va impune cerințe similare de pre-aprobare pentru cetățenii israelieni, inclusiv pentru pelerini. Particularitățile acestor vize electronice sunt în curs de examinare la Kiev. Această acțiune reciprocă va afecta mii de pelerini religioși care vizitează anual Ucraina", a scris el.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, Kievul a încercat să descurajeze pelerinii evrei să se adune în orașul Uman din motive de securitate, dar în ciuda închiderii spațiului său aerian, peste 30.000 de pelerini evrei ortodocși au ajuns anul trecut în această localitate, prin Polonia și R. Moldova, pentru a petrece Rosh Hashanah.

Duminică, vorbind cu Times of Israel, Korniciuk a declarat că noile reguli israeliene „vor crea probleme suplimentare pentru poporul nostru și, după cum știți, am mai avut probleme cu Ministerul israelian de Interne”.

Guvernul ucrainean se plânge de mult timp de tratamentul acordat cetățenilor săi, inclusiv refugiaților care fug în Israel pentru a scăpa de războiul din Europa de Est. Anul trecut, Korniciuk a amenințat că va închide granița pentru pelerini pentru a se răzbuna pe deportarea de către Israel a turiștilor ucraineni.

Korniciuk a declarat că, deși nu crede că Israelul a intenționat să fie „neprietenos” prin această mișcare, „din păcate, avem probleme cu Israelul de când a început războiul și acest lucru ar crea o povară suplimentară”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG