Linkuri accesibilitate

Pelerinaj la Uman: participare-record, adăposturi antirachetă mobile și interdicția armelor de jucărie


Pelerinii evrei sărbătoresc în stradă, la Uman, în Ucraina.
Pelerinii evrei sărbătoresc în stradă, la Uman, în Ucraina.

Deși guvernele din Israel și Ucraina i-au îndemnat să renunțe anul acesta la pelerinajul la Uman, zeci de mii de evrei hasidici au ajuns la destinația din centrul Ucrainei înaintea începerii vineri, la apusul soarelui, a sărbătorii Rosh Hashana.

Autoritățile din Ucraina au estimat vineri dimineață la peste 32.000 numărul pelerinilor sosiți la Uman ca să se închine la mormântul veneratului rabin Nachman din Breslau, în credința că vor avea astfel parte de un an nou evreiesc mai bun.

În anii „normali” dinaintea pandemiei și războiului, participarea obișnuită era de 20.000-30.000 de persoane.

Pe fondul războiului din Ucraina, autoritățile din Uman au instalat 24 de adăposturi anti-aeriene mobile din beton, dar au spus Europei Libere că mulți pelerini nu par dornici să le folosească.

Față de anii trecuți, mai spun edilii, orașul e mai curat – străzile se mătură de opt ori pe zi, iar gunoiul se adună de zece ori.

Viceprimarul orașului cu 81.000 de locuitori aflat la 200 km sud de Kiev, Oleg Ganich, a spus serviciului ucrainean al Europei Libere că sporul de curățenie se datorează perceperii unei taxe turistice, începând din anii trecuți.

În zonele din oraș frecventate de pelerini s-a interzis pe durata pelerinajului vânzarea băuturilor alcoolice, a puștilor cu aer comprimat și a jucăriilor care imită armele.

Mici incidente, tensiuni politice

Vineri, presa israeliană a semnalat unele incidente într-un pelerinaj altfel pașnic: câțiva israelieni au fost reținuți pentru că s-a găsit asupra lor canabis, iar alți câțiva după ce au fost implicați într-un accident de mașină.

Toți veniseră prin Moldova, devenită săptămâna aceasta o punte pentru 15.000 de pelerini evrei, potrivit comunității evreiești din capitală. Podul aerian Tel Aviv-Chișinău a fost alcătuit din 80 de curse aeriene charter. Ele se vor relua în sens invers, spre Israel, începând de luni.

120 de voluntari i-au ajutat pe pelerini în Moldova. Pe durata tranzitului lor, la aeroportul din Chișinău a fost introdus un regim special, fiind de exemplu interzis accesul persoanelor fără bilet de zbor.

Pelerinajul a prilejuit tensiuni politice între Ucraina și Israel, țară care se ferește să ajute Kievul în războiul cu Rusia prea fățiș, pentru a nu pierde sprijinul Moscovei în chestiuni de securitate din Orientul Mijlociu.

Președintele Volodimir Zelenski, care este evreu, a spus joi la o adunare dinaintea Rosh Hashanah că dacă Israelul ar fi ajutat Ucraina cu apărare antirachetă Domul de Fier, atunci și pelerinii veniți din Israel ar fi fost în siguranță pe teritoriul ei.

Un rabin întors din drum

Vineri, presa israeliană a relatat că un rabin israelian, Eliezer Berland, a fost întors din drum de poliția de frontieră ucraineană, la granița cu România. Controversatul Berland, care a făcut pușcărie pentru abuz sexual și fraude, se afla pe o listă neagră a ucrainenilor după ce spusese că Ucraina a fost invadată de Rusia ca pedeapsă divină – anume, pentru că nu i-a dat voie sectei pe care o conduce, Shuvu Bonim, să participe la festivalul de la Uman în anii precedenți.

Times of Israel a scris că Berland a încerca să intre în Ucraina pe jos, venind din România, în speranța să treacă neobservat. Aceeași sursă spune că după respingerea de joi, a revenit în patrie cu un avion privat.

Guvernul Israelului, care a cheltuit un milion de dolari cu „Operațiunea Uman”, a trimis în Ucraina un grup de polițiști israelieni pe durata vizitei pelerinilor.

Viceprimarul din Uman a spus Europei Libere că rolul lor a fost mai degrabă de intermediari sau comunicatori (cu autoritățile ucrainene), întrucât nu au puteri reale pe teritoriul Ucrainei.

Sărbătoarea evreiască Rosh Hashanah, una din cele mai mari din calendar, începe vineri la apusul soarelui și se încheie duminică seară.

Începând de lunii, miile de participanți la pelerinajul de la Uman vor pleca spre casă, inclusiv prin Chișinău, unde sunt programate zeci de zboruri charter în direcția Tel Aviv.

„Pelerinaj” al evreilor hasidici pe Aeroportul din Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:08 0:00
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG