Linkuri accesibilitate

Primii pelerini au ajuns la Chișinău. Cum îi ajută evreii din R. Moldova


Evreu hasidic în sinagoga „Habad Lubavici” din Chișinău
Evreu hasidic în sinagoga „Habad Lubavici” din Chișinău

De câteva zile, sinagoga „Habad Lubavici” din centrul Chișinăului primește evrei hasidici care vin din toate colțurile lumii pentru a merge la Uman, locul pelerinajului lor anual. Aici primesc bucate koșer, adăpost temporar și oportunitatea de a se ruga sau de a-și rezolva problemele logistice.

Lionel Piaskowski a zburat de la Ierusalim la Chișinău împreună cu fiul său. De aici vor lua un taxi pentru a parcurge aproape 300 de kilometri până în orașul ucrainean Uman.

În capitala moldoveană au fost întâmpinați de Schner Tiefenbrun, care a venit tocmai de la New York pentru a ajuta comunitatea evreiască din R. Moldova să facă față afluxului de pelerini.

„Bucătarii noștri lucrează aici aproape toată ziua, pregătind mâncare pentru oamenii care vin și vor să comande ceva”, spune Schner Tiefenbrun.

Potrivit lui, marele aflux va începe pe 11 septembrie seara. Se așteaptă în jur de 20.000 de oameni, iar sinagoga este pregătită să le ofere ajutor tuturor pelerinilor care ajung la Chișinău.

L-am prins discutând cu Lionel Piaskowski și fiul lui, care au aterizat recent la Chișinău din Ierusalim. Tatăl și fiul au luat prânzul la sinagogă, s-au rugat și vor pleca în curând în Ucraina. Au rezervat în prealabil un taxi, care să-i ducă până la destinație.

Lionel spune că a fost la Uman de multe ori înainte de pandemia de Covid și de invazia rusească în Ucraina. Bărbatul spune că nu îi este frică de război: „Avem în ebraică cuvântul «emunah», ceea ce înseamnă «credință». Și războiul nu-i atât de aproape de locul spre care ne îndreptăm. Totul va fi bine”.

Pentru Lionel și fiul său, Rosh Hashanah (Anul Nou evreiesc) nu este doar o dată în calendar, ci un nou început, „care-ți reînnoiește sufletul”.

Cei mai mulți pelerini sunt așteptați să vină marți. Poliția de Frontieră a anunțat că a luat măsuri speciale pentru a fluidiza traficul de pasageri și a asigura securitatea pe Aeroportul Internațional Chișinău. Astfel, din 11 septembrie, vor avea acces în incinta aeroportului doar personalul aeroportuar și pasagerii. Pentru a evita ambuteiajele în fața aerogării, călătorii sunt rugați să vină la aeroport cu cel puțin trei ore până la zbor.

An de an, mii de evrei hasidici mergeau la Uman, la sfârșit de septembrie-început de octombrie, pentru a se ruga la mormântul unui celebru rabin din secolul al XVIII-lea, ajungând cu avionul în aeroporturile din Kiev sau Odesa și deplasându-se de acolo pe cale terestră.

Din cauza războiului din Ucraina, această rută este imposibilă acum, de aceea, la începutul lunii august, miniștrii de Externe de la Chișinău și Ierusalim s-au înțeles că R. Moldova va facilita tranzitul a circa 30.000 de pelerini.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG