Linkuri accesibilitate

30.000 de evrei hasidici vor tranzita R. Moldova în septembrie pentru a ajunge la Uman 


Aproximativ 30.000 de evrei hasidici, din peste 10 țări, s-au adunat în orașul ucrainean Uman, pentru a sărbători Rosh Hashanah, Anul Nou evreiesc, septembrie 2021.
Aproximativ 30.000 de evrei hasidici, din peste 10 țări, s-au adunat în orașul ucrainean Uman, pentru a sărbători Rosh Hashanah, Anul Nou evreiesc, septembrie 2021.

R. Moldova va facilita, în septembrie, tranzitul a circa 30.000 de evrei care vor participa la un pelerinaj anual în orașul ucrainean Uman, pentru a marca Rosh Hashanah (Anul Nou evreiesc) la mormântul unui celebru rabin din secolul al XVIII-lea.  

Anunțul a fost făcut într-un briefing de presă de ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, și omologul său israelian, Eli Cohen, aflat într-o vizită la Chișinău.

Ministrul de Externe al Israelului a spus că „va fi o operațiune majoră” și a mulțumit autorităților de la Chișinău pentru cooperare. „Asta ar putea contribui și la economia Republicii Moldova”, a declarat Cohen.

An de an, mii de pelerini din Israel vin la sfârșit de septembrie-început de octombrie la Uman, pentru a se ruga la mormântul lui Rabbi Nahman, ajungând cu avionul în aeroporturile din Kiev sau Odesa, deplasându-se de acolo cu autobuzul. Din cauza războiului din Ucraina, această rută este imposibilă acum.

Cei doi miniștrii au spus că au discutat și posibilitatea de a lansa o rută aeriană directă între Chișinău și Tel-Aviv în viitorul apropiat, ceea ce, potrivit lor, ar contribui la creșterea investițiilor israeliene în R. Moldova și a comerțului.

Ministrul afacerilor externe Nicu Popescu și omologul său israelian, Eli Cohen (centru).
Ministrul afacerilor externe Nicu Popescu și omologul său israelian, Eli Cohen (centru).


Popescu a menționat că R. Moldova este interesată să atragă investiții israeliene. În octombrie, ministrul Agriculturii din Israel va veni la Chișinău pentru a anunța „un proiect major în domeniul agriculturii” între R. Moldova și Israel.

Cei doi au mai discutat și intenția de a lansa negocierile pentru semnarea unui acord de liber schimb între R. Moldova și Israel. Bazele acestui acord au fost puse de ambasadorul moldovean de la Tel-Aviv, Alexandr Roitman, care a purtat, la sfârșitul lui iulie, discuții pe acest subiect cu ministrul israelian al Economiei, Nir Barkat.

„Asta ne va permite să creștem volumul nostru de comerț cu Israelul, care în 2022 a ajuns la 42 de milioane de dolari. Există un potențial neexplorat și noi ne dorim creșterea acestei sume”, a spus Nicu Popescu.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG