Linkuri accesibilitate

Unul din profesorii turci expulzați ilegal a fost eliberat din închisoare, dar nu se poate întoarce în Moldova


În 2018, zeci de profesori, elevi și părinți de la rețeaua de licee „Orizont” au protestat contra expulzării profesorilor.
În 2018, zeci de profesori, elevi și părinți de la rețeaua de licee „Orizont” au protestat contra expulzării profesorilor.

Feridun Tufekci, unul din profesorii turci expulzați ilegal din Moldova în 2018, a fost eliberat, însă nu poate părăsi Turcia pentru că autoritățile nu îi eliberează pașaportul. Anunțul l-au făcut juriștii care au comunicat acest caz Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei.

Asociația Promo-LEX și Centrul de Resurse Juridice din Moldova au transmis forului de la Strasbourg o notă informativă despre ultimele evoluții în cazul profesorilor turci. Potrivit juriștilor, în situații similare cu cea a lui Feridun Tufekci se pot afla și alți profesori, expulzați împreună cu el în 2018. Astfel, ei recomandă Comitetului să solicite autorităților moldovene facilitarea, prin canale diplomatice, a întoarcerii cetățenilor turci în Moldova și acordarea de azil celor doi cetățeni turci care încă nu au acest statut.

De asemenea, organizațiile cer ca în Moldova să fie efectuată o investigație amplă a expulzării ilegale a profesorilor. Potrivit juriștilor, în februarie 2022, autoritățile moldovene au deschis o cauză penală pe faptul răpirii profesorilor turci, însă rudele profesorilor nu sunt informați despre mersul anchetei.

Autorii notei informative cred că procurorii investighează doar acțiunile oamenilor care au participat la îndepărtarea profesorilor turci din Moldova, dar nu vizează oficialii de rang înalt. Juriștii au menționat că investigațiile de abuz de putere a oficialilor de rang înalt ar trebui să fie conduse de Procuratura Anticorupție.

Singura persoană condamnată pentru abuz în cazul profesorilor turci este fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari. În vara anului 2020, acesta a fost găsit vinovat de abuz în serviciu și amendat cu 88 mii de lei. Dosarul a fost secretizat și examinat în instanță în regim închis.

În 2022, la insistența avocatului soției lui Feridun Tufekci, o parte a dosarului a fost desecretizată. În februarie 2023, Curtea de Apel Chișinău a dispus întoarcerea dosarului la procuratură, iar Galina Tufekci să fie recunoscută ca parte vătămată. Acum, cauza se află pe rolul Curții Supreme de Justiție.

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei va examina pe 11-13 iunie 2024 modul în care autoritățile moldovene execută decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul profesorilor.

Pe 6 septembrie 2018, șapte angajați ai rețelei de licee „Orizont” au fost reținuți de ofițerii SIS. În aceeași zi, ei au fost trimiși în Turcia cu un zbor charter și, direct din avion, au fost predați serviciilor speciale locale. Astfel, profesorii au ajuns în închisorile din mai multe orașe turcești.

După șase luni, au fost condamnați la detenție, cu sentințe de la 6 la 12 ani. Ei au fost acuzați de autoritățile turce că ar fi avut legături cu clericul islamic Fethullah Gulen, considerat vinovat de o tentativă de lovitură de stat în Turcia, din vara anului 2016.

În anul 2019, CEDO a condamnat R. Moldova pentru încălcarea drepturilor profesorilor turci și a obligat guvernul să achite câte 25.000 de euro fiecărei familii.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG