Atunci și acum: de la URSS, la Moldova anului 2021

de Victor Maxian și Amos Chapple

August 26, 2021

Poze din arhivă și aceleași locuri, surprinse din același unghi, astăzi, la 30 de ani de la proclamarea independenței R. Moldova.

Apăsați cu mouseul pe fotografii pentru a vedea cum arată aceste locuri în ziua de azi.

Caption
Zi aglomerată pe strada Lenin din capitala Moldovei, Chișinău, în 1947. Astăzi bulevardul poartă numele lui Ștefan cel Mare, voievod al Moldovei din secolul al XV-lea.
Caption
Primăria Chișinăului în 1950, pavoazată cu icoanele ctitorilor socialismului revoluționar, inclusiv Marx, Engels, Lenin, și Stalin.
Caption
Familie pozând pentru fotograful Zaharia Cușnir în satul Roșietici, în nordul Moldovei, probabil în sfârșitul anilor 1950.
Caption
Un băiat merge cu bicicleta pe un drumeag cândva des utilizat, pe malul râului în Roșietici. Satul este acum, în mare parte, abandonat.
Caption
Un car alegoric dedicat aviatorilor străbate centrul Chișinăului pentru a marca a 51-a aniversare a Revoluției Bolșevice din 1917. Textul lozincii de pe carul alegoric este : „Al treilea plan cincinal a fost finalizat la timp pentru a 51-a aniversare din luna octombrie! ”
Caption
Paradă militară prin Chișinău, anul 1968.
Caption
Gara din Chișinău, 1969.
Caption
Inaugurarea în 1969 a unui monument dedicat soldaților Armatei Roșii care au luptat la periferia localității Leușeni, în vestul Moldovei, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Tancul stă cu fața către frontiera cu România, vizibilă în depărtare.
Caption
Anii 1970, centrul orașului Bălți din nordul țării.
Caption
Un monument dedicat lui Vladimir Ilici Lenin în Bălți, 1972.
Caption
Copii duși să viziteze monumentul lui Lenin din centrul Chișinăului, în 1982.
Caption
Monument dedicat lui Friedrich Engels și Karl Marx în fața parlamentului din Chișinău,1983.
Caption
Hotelul turistic din Chișinău și un monument dedicat eroilor comsomoliști, fotografiat în 1986. Comsomolul a fost organizația de tineret a Partidului Comunist aflat la guvernare.
Caption
Gospodării și case în vecinătatea Mănăstirii Căpriana, 1989.
Caption
Fotografie de propagandă sovietică: trupă de dansuri populare moldovenești în costume tradiționale în centrul Chișinăului, 1989.
Caption
O mașină incendiată în urma tulburărilor care au avut loc în Chișinău, în noiembrie 1989, după ce manifestanții antisovietici au întrerupt o paradă care marca Revoluția Bolșevică. Mulți au considerat că evenimentele - când liderii comuniști moldoveni au fost forțați să fugă de tribuna paradei - erau o confirmare a faptului că Moldova era pe punctul de a părăsi Uniunea Sovietică.
Caption
Noiembrie 1990, funeralii publice în Dubăsari, localitate din regiunea separatistă a Transnistriei. Protestatarii au fost împușcați de poliție, pe fondul turbulențelor declanșate de legile referitoare la limbă și al incertitudinilor declanșate de posibilitatea ca Moldova să se unească cu România atunci când prăbușirea URSS a devenit iminentă.

După eșecul loviturii de stat de la Moscova, din 1991, Moldova și-a declarat independența față de URSS, pe 27 august 1991.

Cu mulțumiri pentru Arhiva Națională a Republicii Moldova