Linkuri accesibilitate

Regina Elisabeta a II-a și relațiile diplomatice cu marii șefi de stat ai lumii

Ceremoniile funerare de la înmormântarea Reginei Elisabeta vor strânge la un loc 500 de șefi de stat și demnitari străini.

În afară de membri ai familiilor regale din toată Europa, la ceremoniile din weekend vor veni și președinți de stat, printre care președintele Joe Biden, președintele francez Emmanuel Macron, împăratul japonez Naruhito și președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Dintre monarhii din Europa, mulți dintre ei rude de sânge cu Regina Elisabeta a II-a, sunt așteptați Regele Filip al Belgiei și Regina Mathilde Regele Willem-Alexander al Țărilor de Jos și Regina Maxima, împreună fosta regină olandeză Beatrix.

Dintre liderii din Commonwealth sunt așteptați să participe prim-ministrul australian Anthony Albanese, premierul neozeelandez Jacinda Ardern și prim-ministrul canadian Justin Trudeau.

În timpul domniei sale, Regina Elisabeta a avut relații cu liderii europeni și ai SUA, dar și cu lideri ai națiunilor din Commonwealth.

Regina Elisabeta a călătorit în peste 100 de țări și a făcut peste 150 de vizite în națiunile din Commonwealth. Cel mai mult a mers în Canada, unde a făcut 22 de vizite.

În anii 60 ai domniei Elisabeta a II-a multe state din Commonwealth și-au luat independența, printre acestea fiind Ghana, Africa de Sud, Kenya, Kuwait, Zimbabwe, Uganda, Tanzania, Pakistan, Nigeria, Malawi.

Ulterior, Regina Elisabeta a avut relații strânse cu mulți dintre liderii acestor state.

În timpul vizitei sale din 1961 din Republica Ghana între 9 și 20 noiembrie, Regina Elisabeta a dansat cu președintele Ghanei Kwame Nkrumah la un bal de rămas bun la Accra, ceea ce i-a determinat pe ghanezi să rămână în Commonwealth . Ulterior, Regina a mai făcut o vizită în Ghana între 7 și 9 noiembrie 1999.

Europa Liberă vă prezintă o fotogalerie cu momente importante din activitatea diplomatică a Reginei Elisabeta de-a lungul celor 70 de ani de domnie.


Încarcă mai mult

16x9 Image

Andreea Ofițeru

Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG