Linkuri accesibilitate

Autorizația de mediu a Uzinei Metalurgice de la Râbnița, prelungită în schimbul unui preț mai mic la energia electrică


Uzina Metalurgică de la Râbnița este controlată de administrația separatistă de la Tiraspol și acoperă aproape jumătate din cifra totală a exporturilor regiunii transnistrene, regiune susținută de Rusia și necontrolată de autoritățile constituționale ale R. Moldova
Uzina Metalurgică de la Râbnița este controlată de administrația separatistă de la Tiraspol și acoperă aproape jumătate din cifra totală a exporturilor regiunii transnistrene, regiune susținută de Rusia și necontrolată de autoritățile constituționale ale R. Moldova

Ministra mediului, Iuliana Cantaragiu, a explicat că, deși la Uzina Metalurgică de la Râbnița „au fost identificate mai multe neconformități”, autorizația de mediu a fost oferită în schimbul unui „compromis” în negocierile cu Tiraspolul.

Iuliana Cantaragiu, ministra mediului
Iuliana Cantaragiu, ministra mediului

La o săptămână de la refuzul Agenției de Mediu de a acorda autorizație de mediu Uzinei Metalurgice de la Râbnița, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a obligat agenția să elibereze, în termen de o zi, documentul permisiv și a cerut uzinei să înlăture neajunsurile constatate de inspectorii de mediu de la Chișinău.

Prin dispoziția din 5 august, CSE a prelungit până la 30 septembrie și autorizația de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, pe care Agenția de Mediu, la fel, a refuzat să o elibereze anterior.

Ministra mediului, Iuliana Cantaragiu, a recunoscut că activitatea uzinei de la Râbnița nu este conformă cu toate normele de mediu, însă acordarea autorizației a fost obiectivul unor negocieri mai mari.

„E alegerea noastră, [...] vrem să plătim de două ori mai mult curentul electric sau nu. Dacă suntem gata să o facem, atunci refuzăm autorizația.”
Iuliana Cantaragiu, ministra mediului

„Ca și anterior, au fost identificate mai multe neconformități și a fost luată decizia de a respinge acordarea autorizației în mod ordinar. Însă, în același timp, acesta a constituit obiectivul unor negocieri mai largi pentru beneficiul cetățenilor din Republica Moldova, sub mai multe aspecte. În primul rând, prețul la curentul electric și, respectiv, toate activitățile privind traficul de mobilitate a agricultorilor din regiunea Dubăsari și a fost luată decizia la nivelul CSE. E alegerea noastră, ca societate, vrem să plătim de două ori mai mult curentul electric sau nu. Dacă suntem gata să o facem, atunci refuzăm autorizația”, a declarat ministra.

Este a cincea oară consecutiv când Uzina Metalurgică din stânga Nistrului obține prelungirea celor două autorizații prin derogări de la mai multe legi privind protecția mediului.

Prima prelungire a fost dată pe 29 aprilie, când autoritățile de la Chișinău au recunoscut că au luat decizia pentru a evita o scumpire a electricității livrată de Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan din regiunea transnistreană.

Ministra mediului, Iuliana Cantaragiu, a recunoscut și atunci că prelungirea autorizației de mediu pentru uzina metalurgică de la Râbnița reprezintă un compromis cu autoritățile din stânga Nistrului.

Ea mai preciza că uzina a depus cerere pentru a obține autorizația pentru o perioadă de 5 ani. Printre condițiile pentru eliberarea acestei autorizații este respectarea tuturor rigorilor specifice legislației naționale și achitarea taxei de mediu în bugetul de stat al R. Moldova.

Uzina metalurgică de la Râbnița este printre primii trei contribuabili la bugetul regiunii separatiste transnistrene. Potrivit unui raport al pretinsului minister al dezvoltării economice de la Tiraspol, la sfârșitul anului 2021, vânzările uzinei au fost de peste 432 de milioane de dolari – aproape jumătate din cifra totală a exporturilor regiunii transnistrene.

Uzina are nevoie de autorizații de mediu, eliberarea cărora a fost introdusă, în premieră, în 2022, pentru a putea primi fier vechi din Uniunea Europeană.

La începutul acestui an, guvernul de la Chișinău și-a atras critici dure după ce a cerut o derogare de la Comisia Europeană ce vizează importul metalelor uzate în R. Moldova din UE.

Principalul beneficiar al acestei măsuri este Uzina Metalurgică de la Râbnița, de peste Nistru, necontrolată de autoritățile constituționale. Guvernul a respins atunci acuzațiile că negociază la Bruxelles favoruri pentru compania transnistreană, spunând că vrea să-și creeze pârghii în negocierile cu Tiraspolul.

Săptămâna trecută, Tiraspolul a dat curs solicitării Chișinăului de a prelungi până pe 31 decembrie termenul pentru accesul fermierilor moldoveni din Dubăsari la terenurile lor agricole aflate după traseul Camenca-Tiraspol controlat de administrația separatistă. Decizia a fost luată „urmare a dialogului desfășurat la nivelul reprezentanților politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană”.

XS
SM
MD
LG