Linkuri accesibilitate

Autorizația de mediu pentru uzina de la Râbnița ar putea fi eliberată pentru cinci ani


Ministrul Mediului Iuliana Cantaragiu recunoaște că prelungirea autorizației pentru uzina metalurgică de la Râbnița reprezintă un compromis cu stânga Nistrului pentru a obține un preț redus la energia electrică, informează agenția de presă IPN.

Ea spune că uzina a depus deja cerere pentru a obține autorizația de mediu pentru o perioadă de 5 ani. Ministrul spune că printre condițiile eliberării acestei autorizații este achitarea taxei de mediu în bugetul de stat.

Potrivit deciziei Comisiei Situații Excepționale citată de IPN, termenul de valabilitate a autorizației de mediu pentru uzina metalurgică de la Râbnița a fost prelungit până la 30 iunie. În același timp, Energocom a prelungit contractul de procurare a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan la prețul de 59.90 USD/MWh. Ministrul Mediului recunoaște că este vorba despre un târg care permite Republicii Moldova să beneficieze de energie electrică mai ieftină dar că este că pentru prima dată în 30 de ani când sunt discutate probleme de mediu cu partea transnistreană.

După expirarea autorizației temporare de mediu, există opțiunea ca uzina de la Râbnița să obțină o autorizație permanentă pentru o perioadă de 5 ani. Acest lucru se va întâmpla dacă inspectorii de mediu vor stabili că întreprinderea corespunde tuturor rigorilor specifice legislației naționale.

Potrivit portalului anticorupție.md, uzina metalurgică de la Râbnița este unul dintre principalii finanțatori ai bugetului regiunii separatiste din stânga Nistrului. Potrivit unui raport al pretinsului minister al dezvoltării economice de la Tiraspol, la sfârșitul anului 2021, vânzările uzinei au fost de peste 432 de milioane de dolari – aproape jumătate din cifra totală a exporturilor regiunii transnistrene.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG