Linkuri accesibilitate

Ministrul mediului explică autorizația pentru uzina metalurgică de la Rîbnița


Iuliana Cantaragiu: „Eu nu consider că am cedat”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:34 0:00

Iuliana Cantaragiu: „Eu nu consider că am cedat”

Ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, spune că Uzina Metalurgică de la Rîbnița a primit de la autoritățile de la Chișinău o autorizație de mediu temporară, doar pentru o lună, prin urmare, este o decizie „acceptabilă” din perspectiva protecției mediului. Ministrul a făcut declarația într-un interviu pentru Europa Liberă.

Vorbind, pe de altă parte, într-o conferință vineri, 6 mai, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a spus că negociază cu centrala termoelectrică de la Cuciurgan din stânga Nistrului o eventuală continuare a livrărilor de curent și după expirarea înțelegerii pentru luna mai.

Oferirea autorizației de mediu pentru luna mai a fost anunțată de prim-ministrul Natalia Gavrilița pe 29 aprilie, după o ședință a comisiei situații excepționale. Urmare a aceleiași ședințe, șefa guvernului a anunțat decizia comisiei de a continua, tot pentru luna mai, procurările de curent de la centrala de la Cuciurgan, cu un preț de 59 de dolari pentru un Megawatt-oră, cu doar 9 dolari mai mare față de luna aprilie, dar aproape în jumătate față de ofertele dintr-o licitație publică organizată și anulată de autoritățile de la Chișinău din cauza prețurilor mari din oferte.

Natalia Gavrilița a mai spus atunci că înțelegerea cu centrala din stânga Nistrului va permite menținerea tarifelor pentru consumatorii finali și a fost atinsă în urma negocierilor directe, dar nu a precizat dacă autorizația de mediu pentru uzina metalurgică a fost o condiție înaintată în negocieri.

Cu doar două săptămâni mai devreme, Agenția de Mediu a refuzat solicitarea depusă la Chișinău de uzina metalurgică de la Rîbnița. O asemenea procedură a fost introdusă, în premieră, în 2022.

Iuliana Cantaragiu a spus Europei Libere că refuzul s-a bazat pe o primă verificare „de informare” a uzinei, în care inspectorii de mediu de la Chișinău au stabilit anumite nereguli.

„Ele au ținut mai mult de documentație”, a mai spus ministrul Mediului, nu de indici de poluare.

„În condițiile în care e parte a procesului de negocieri pentru curent, a fost luată decizia să fie eliberată pe o perioadă scurtă această autorizație, noi fiind într-o situație excepțională, dar am formulat în mod expres cererea către uzină să remedieze neconformitățile constatate la fața locului”, a spus Cantaragiu.

„Dacă aceasta a fost condiția de compromis, pe termen scurt eu accept situația”, a mai spus ministrul.

Uzina metalurgică de la Rîbniță, care este printre primii trei contribuabili la bugetul regiunii separatiste transnistrene, are nevoie de autorizație de mediu pentru a putea primi fier vechi din UE. La începutul acestui an, UE a întrebat repetat R. Moldova dacă vrea să rămână pe lista de țări spre care poate îndrepta aceste exporturi, iar autoritățile și-au atras critici dure prin răspunsul afirmativ. Guvernul a respins acuzațiile că negociază la Bruxelles favoruri pentru compania transnistreană, spunând că vrea să-și creeze pârghii în tratativele cu Tiraspolul.

XS
SM
MD
LG