Linkuri accesibilitate

Cine va fi următorul comisar european pentru extindere?


Valdis Dombrovskis la interviu în studioul de la Riga al televiziunii noastre Current Time (imagine de arhivă).
Valdis Dombrovskis la interviu în studioul de la Riga al televiziunii noastre Current Time (imagine de arhivă).

Săptămâna aceasta, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să își prezinte echipa de 26 de comisari pentru mandatul 2024-2029.

Ce trebuie știut? Planul este să prezinte lista de candidați Parlamentului European la 11 septembrie, pentru ca în ultima parte a lunii septembrie Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului să înceapă examinarea prealabilă a eligibilității comisarilor. Asta va permite ca audierile tematice corespunzătoare cu candidații, în comisiile relevante, să înceapă în octombrie.

Se așteaptă ca Parlamentul European să elimine doi sau trei candidați, așa cum face în mod normal, astfel încât termenul de punere în funcțiune a întregii Comisii Europene până la 1 noiembrie este unul ambițios. Dacă o candidatură este respinsă, statele membre trebuie să nominalizeze noi persoane, iar apoi vor avea loc alte audieri.

Fiecare stat membru al UE primește un post de comisar. Săptămâna trecută, lista era mai mult sau mai puțin completă, deoarece 25 de state membre prezentaseră candidați. (Vorbim de 25 de țări și nu de 27, deoarece von der Leyen însăși este comisarul german, iar Kaja Kallas, nominalizată anterior de liderii UE ca noul șef al politicii externe a blocului, reprezintă Estonia).

Totuși, nu a fost ușor să se obțină 25 de nominalizări - și s-ar putea ca discuțiile să nu se încheie degrabă. Von der Leyen militează pentru paritatea de gen în rândul comisarilor așa că a cerut capitalelor să prezinte doi candidați pentru funcția de comisar, un bărbat și o femeie.

Până în prezent, doar Bulgaria a dat curs solicitării sale „duale”, iar în prezent există doar 10 femei candidate din 27, inclusiv von der Leyen, Kallas și fosta ministră de externe bulgară Ekaterina Zaharieva, în ideea că ea va fi confirmată.

Von der Leyen nu va fi mulțumită, deoarece a reușit să atingă paritatea de gen în 2019 și a promis mereu să facă asta din nou. Așadar, așteptați-vă la negocieri prelungite, în care este posibil ca bărbații candidați ai statelor membre să fie înlocuiți de femei.

Contextul profund: Cum rămâne, așadar, cu portofoliile? În afară de alegerea lui Kallas pentru politica externă, este interesant de văzut ce va face von der Leyen cu celelalte posturi legate de politica externă. Săptămâna trecută, ea a anunțat că va exista un comisar numai pentru extindere - desființând, de fapt, ceea ce este astăzi portofoliul politicii de extindere și vecinătate.

Prim-ministra Estoniei, Kaja Kallas, a demisionat în iunie de la șefia executivului țării sale pentru a putea prelua postul de coordonator al politicii externe a Uniunii Europene, spre toamnă.
Prim-ministra Estoniei, Kaja Kallas, a demisionat în iunie de la șefia executivului țării sale pentru a putea prelua postul de coordonator al politicii externe a Uniunii Europene, spre toamnă.

Aceasta înseamnă că cei șase candidați la aderarea la UE din Balcanii de Vest și celelalte patru țări candidate - Georgia, Moldova, Ucraina și Turcia - vor avea propriul comisar specializat care îi va ghida spre aderare.

La începutul acestei veri, von der Leyen a declarat că va avea, de asemenea, un comisar al regiunii mediteraneene, adică al relațiilor cu țările din vecinătatea sudică a UE, cum ar fi Marocul și Tunisia, care nu pot solicita aderarea deoarece nu sunt europene din punct de vedere geografic.

Ce se întâmplă, însă, dacă sunteți o țară aflată în „vecinătatea” UE, dar nu din regiunea mediteraneeană? Să luăm exemplul Armeniei, care a fost anterior în sfera de competență a comisarului pentru extindere și vecinătate și care încă are ambiții mari de a adera la UE. Acum, este mai puțin clar cu cine vor lucra armenii: ar putea fi sub conducerea lui Kallas, sau poate că vor fi grupate în cadrul noului portofoliu mediteranean, cu țările care nu pot sau nu doresc să adere la bloc.

Și mai interesante sunt numele care circulă, în special pentru funcția de comisar al extinderii, un subiect care a devenit un fel de prioritate pentru von der Leyen. Ziarele germane, citând surse apropiate președintelui federal, au relatat că ea l-a ales pe letonul Valdis Dombrovskis pentru acest rol.

Dombrovskis este un fost prim-ministru leton și a ocupat timp de un deceniu funcția de comisar european, mai întâi pentru servicii financiare și apoi pentru comerț. Un om cu greutate în UE, el este cunoscut ca fiind un confident al lui von der Leyen. A supervizat ajutorul financiar acordat de UE Ucrainei și, dacă va primi portofoliul extinderii, va fi responsabil cu reconstrucția țării. În plus, este unul dintre puținii înalți funcționari din bloc care vorbește rusa (și înțelege ucraineana) și este foarte respectat atât la Bruxelles, cât și la Kiev.

Cu toate acestea, există unele semne de întrebare. În primul rând, surse apropiate letonului care nu sunt autorizate să vorbească în mod oficial au respins speculațiile. Deși este în mod clar un veteran al birocrației UE, se crede că el este în primul rând „un om al cifrelor”, potrivit pentru un rol economic. Și, deși numirea sa ar fi grozavă pentru Ucraina, extinderea vizează mult mai mult decât Kievul.

El este, de asemenea, din regiunea baltică. Există îndoieli că statele baltice ar putea obține atât portofoliul politicii externe, cât și al extinderii. Acest lucru l-ar exclude, de asemenea, pe candidatul Lituaniei la funcția de comisar: fostul prim-ministru al țării, Andrius Kubilius, care, potrivit numeroșilor oficiali lituanieni, vizează portofoliul extinderii sau chiar, eventual, un portofoliu nou creat al UE, pentru apărare.

Așadar, care sunt celelalte opțiuni pentru extindere? Actualul comisar pentru extindere, Oliver Varhelyi, dorește să continue, iar Ungaria lui dorește și ea acest lucru: El a fost însă destul de controversat, în special prin adăugarea de obstacole suplimentare pentru aderarea Ucrainei, și este puțin probabil să i se ofere o a doua șansă.

Au existat unele speculații că Maros Sefcovic ar putea primi aprobarea. Diplomatul și politicianul slovac a lucrat deja în Comisia Europeană timp de 15 ani în diferite funcții și i se cuvine un portofoliu important. Bine conectat și carismatic, el ar putea fi o alegere potrivită, chiar dacă Bratislava nu se află în prezent în cărțile bune ale Bruxelles-ului, după ce a luat o turnură autoritară sub conducerea premierului populist de stânga Robert Fico.

Apoi, există alte două nume care continuă să apară în cazul în care postul pentru extindere nu va reveni unui „est-european” - Jessika Roswall, care a fost ministrul suedez al UE, și Hadja Lahbib, jurnalistă și politiciană care este ministrul de externe al Belgiei din 2022. În timp ce majoritatea celorlalți candidați au un fel de pregătire economică, cei doi, cu experiența lor, ar fi, fără îndoială, o opțiune naturală, deoarece sunt deja bine familiarizați cu politica de extindere a UE.

Cu toate acestea, niciunul dintre candidați nu este „sigur”. Surse suedeze apropiate de Roswall, care nu sunt autorizate să vorbească în mod oficial, mi-au negat categoric că ar fi interesate de ceva legat de politica externă, preferând în schimb ceva din sfera digitală sau poate comerțul. Belgiana Lahbib are o mulțime de critici și a fost mustrată pentru că a călătorit în Crimeea ucraineană ocupată de Rusia în 2021, când încă lucra ca jurnalist.

Portofoliul mediteranean i s-ar putea potrivi mai bine, dar, pentru aceasta, s-ar putea confrunta cu concurența candidatului croat, Dubravka Suica, care a ocupat recent funcția de comisar european pentru demografie și despre care se crede că este un candidat de frunte.

Moldova în Spațiul unic de plăți în euro (SEPA)?

Ce trebuie știut: Spațiul unic de plăți în euro (SEPA) a început să funcționeze în 2008, fiind creat de Uniunea Europeană pentru a simplifica transferurile bancare în euro, cu scopul de a reduce comisioanele bancare și de a stimula atât comerțul transfrontalier, cât și cheltuielile consumatorilor. Se poate spune că a fost una dintre cele mai reușite inițiative ale blocului comunitar. Sistemul procesează aproximativ 50 de miliarde de tranzacții în fiecare an și, potrivit Consiliului European de Plăți (EPC), organismul care supraveghează SEPA, a redus costurile de circulație a capitalului pe continent cu 3% din produsul intern brut mediu al UE.

Folosit inițial de statele din zona euro, SEPA numără în prezent 36 de membri, inclusiv toți cei 27 de membri ai UE; cele patru țări ale Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS) - Islanda, Norvegia, Liechtenstein și Elveția; cvartetul de microstate europene Andorra, Monaco, San Marino și Vatican; precum și Marea Britanie, care a optat să rămână în sistem după Brexit, în 2020.

În mod ciudat, Kosovo și Muntenegru nu fac încă parte din sistem, chiar dacă ambele țări utilizează euro ca monedă națională de facto.

Context profund: Obiectivul Comisiei Europene este acum ca țările candidate la UE din Balcanii de Vest și din vecinătatea estică a blocului să adere și ele la sistem.

Acest lucru ar avea sens atât din punct de vedere economic, cât și politic. Blocul comunitar dorește să înceapă integrarea treptată a acestor țări în structurile UE, iar transferurile de bani sunt, potrivit diplomaților cu care am discutat, relativ „un fruct ușor de cules”. Acest lucru ar facilita, de asemenea, afacerile companiilor din țările candidate cu blocul comunitar, precum și transferurile de bani ale cetățenilor din aceste țări care locuiesc în UE și trimit bani în țară. Șefa Băncii Centrale a Moldovei, Anca Dragu, a remarcat că aderarea la SEPA ar putea reduce costurile de la 20-50 de euro (22-55 de dolari) pe tranzacție, în prezent, la aproximativ 2-3 euro.

Când Comisia Europeană a prezentat noul său plan de creștere pentru Balcanii de vest, la sfârșitul anului 2023, unul dintre principalele obiective a fost ca cele șase state candidate din regiune să adere la UE în următorii ani. Vorbind săptămâna trecută în Slovenia, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a menționat perspectiva ca trei dintre țări - Albania, Muntenegru și Macedonia de Nord - să poată adera la SEPA până la sfârșitul anului. Acest lucru este ambițios, având în vedere că băncile naționale respective ale celor trei țări și-au depus cererile oficiale de aderare la SEPA abia în lunile iunie și iulie ale acestui an. În mod normal, evaluarea aderării durează aproximativ un an, iar apoi este nevoie de încă șase luni pentru a fi complet conectat la sistem.

Cu toate acestea, Moldova ar putea foarte bine să devanseze trio-ul Balcanilor de Vest. Chișinăul și-a depus cererea în luna ianuarie a acestui an și pare să aibă toată legislația în vigoare pentru a primi în curând undă verde.

Serbia a „preaplicat” pentru aderare, iar cererea sa completă ar trebui să apară în cursul acestui an.

Ucraina este ceva mai în urmă, dar, potrivit oficialilor de la Kiev, există un plan de depunere a cererii în al doilea trimestru al anului 2025. Întârzierea se datorează faptului că parlamentul ucrainean trebuie să adopte mai întâi mai multe acte legislative, în special privind consolidarea luptei împotriva spălării banilor, iar un grup de lucru abia acum este format pentru a elabora legislația necesară în domeniu.

Dar ce este de fapt necesar pentru a adera la SEPA și cine decide? Deciziile privind aderarea sunt luate de Consiliul de administrație al Consiliului European pentru Plăți (EPC), care este o organizație internațională nonprofit. Așadar, SEPA nu este de fapt o asociație de țări, ci mai degrabă o comunitate europeană a prestatorilor de servicii de plată. Consiliul de administrație al EPC, format în prezent din 30 de membri, este cel care decide prin consens cu privire la calitatea de membru. Consiliul analizează mai multe aspecte. În primul rând, solicitantul trebuie să demonstreze că țara sau teritoriul din care își desfășoară activitatea are legături economice și juridice puternice cu UE. Având în vedere că toți solicitanții sunt țări candidate la UE, acesta nu este un obstacol prea mare.

Dar apoi lucrurile se complică. Viitoarea țară membră trebuie să se alinieze la normele UE în ceea ce privește supravegherea instituțiilor de credit și a firmelor de investiții, precum și să adopte toate măsurile necesare de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului. Deși multe dintre țările care doresc să adere la UE au deja acest tip de legi în vigoare, obiectivul principal al consiliului EPC în timpul evaluărilor este de a vedea dacă aceste legi funcționează efectiv și dacă sunt compatibile cu legile UE, în mod normal mai stricte.

În partea finală a procesului, CPE va trimite problema aderării la Comisia Europeană pentru a verifica dacă aceasta are obiecții. În mod normal, aceasta este doar o formalitate și este probabil ca executivul UE să aibă câteva astfel de solicitări în cursul anului curent.

Rikard Jozwiak este editor cu problemele UE la Europa Liberă și scrie blogul Wider Europe.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG