Linkuri accesibilitate

Fără viză, dar cu autorizație de călătorie în Israel și UE. Ce înseamnă asta și când se va aplica?


Promotorii ETIAS. La o conferință de presă din noiembrie 2016, la Bruxelles, vicepreședintele de atunci al Comisiei Europene, Frans Timmermans (stânga), și eurocomisarul pentru Afaceri Interne și Migrație, Dimitris Avramopoulos, explică proiectul autorizației de călătorie.
Promotorii ETIAS. La o conferință de presă din noiembrie 2016, la Bruxelles, vicepreședintele de atunci al Comisiei Europene, Frans Timmermans (stânga), și eurocomisarul pentru Afaceri Interne și Migrație, Dimitris Avramopoulos, explică proiectul autorizației de călătorie.

De anul viitor, cetățenii a peste 90 de țări, printre care și cei moldoveni care vor merge în UE sau Israel, ar putea avea nevoie de o autorizație electronică de călătorie. Va fi preferabil ca ea să fie completată înainte de procurarea biletelor de avion sau rezervarea camerei de hotel. Iată de ce:

Sistemul de autorizări electronice de călătorie nu este ceva nou, fiind utilizat de mai mulți ani în țări precum SUA, Canada sau Australia. Din 2025, după mai multe amânări succesive, în rândul lor ar putea intra cele 27 de state membre ale Uniunii Europene și statul Israel.

Aplicarea acestui sistem va adăuga un nou „pas birocratic”, criticat mai ales în cazul Israelului, pentru cetățenii țărilor care se bucurau de un regim liberalizat de vize și care până acum aveau nevoie, teoretic, doar de pașaport pentru a le vizita.

Ce înseamnă noua autorizație și cu ce diferă de viza clasică?

În esență, autorizația electronică de călătorie va permite călătorilor să ajungă la punctul de trecere a frontierei, fără a le garanta însă intrarea în țară, potrivit autorităților israeliene. În cazul UE ar urma să permită inclusiv intrarea și șederea într-un stat membru.

Persoanele vor trebui oricum să treacă tradiționala verificare, adică să se oprească la funcționarul de la controlul pașapoartelor, dar speranța este că procedura va fi astfel mult accelerată.

Țările cetățenii cărora vor trebui să completeze formularul electronic european înainte de călătorie.
Țările cetățenii cărora vor trebui să completeze formularul electronic european înainte de călătorie.

Autoritățile europene și cele din Israel susțin că sistemul autorizațiilor electronice de călătorie are obiectivul de a identifica pasagerii care reprezintă un risc major de securitate, de a controla migrația ilegală și de a monitoriza călătoriile cu risc înalt de răspândire a epidemiilor sau de a planifica mai bine fluxurile de călători la frontieră. Datele colectate prin intermediul acestui sistem informatic vor fi ulterior verificate cu cele existente din bazele de date ale țărilor membre ale UE.

În cazul UE, acest sistem este cunoscut sub numele de ETIAS sau sistemul european de informații și autorizații de călătorie, fiind propus încă din 2016. În cazul Israelului, acesta se numește ETA-IL sau autorizația electronică de călătorie pentru Israel.

Când și cum se va aplica?

Anul acesta, Israelul a anunțat că va introduce obligativitatea obținerii unei autorizații de călătorie electronice pentru toți deținătorii de pașapoarte ale căror țări se bucură de regimul liberalizat de vize începând cu 1 august 2024. Termenul a fost însă amânat pentru 1 ianuarie 2025, în urma protestelor unor țări ca R. Moldova și Ucraina, dar și a mai multor companii aeriene.

În ce privește Uniunea Europeană, reguli similare ar urma să fie aplicate începând cu prima jumătate a anului 2025, urmând să vizeze peste 1,4 miliarde de persoane din peste 60 de state cu care blocul comunitar are stabilit un regim liberalizat de vize.

În ambele cazuri, călătorii sunt sfătuiți să aplice în avans, adică înainte de a procura biletele de avion sau de a face rezervările la hotel. Autoritățile europene și cele israeliene promit că în marea majoritate a cazurilor, cererile vor fi procesate și aprobate în doar câteva minute, deși admit că în unele cazuri, termenul ar putea crește până la 30 de zile.

Pentru a putea să aplice, călătorii vor trebui să descarce aplicația oficială sau să acceseze pagina web a autorității responsabile de imigrație. Pentru a fi completat formularul, pașaportul nu trebuie să fie mai vechi de 10 ani și trebuie să nu expire în următoarele trei luni după completarea cererii. Printre datele care ar urma să fie solicitate se numără adresa de domiciliu, locul de muncă, studii, date privind familia și detaliile itinerarului, precum și informații despre condamnări sau deportări anterioare.

În cazul unui refuz de emitere a acestei autorizații, călătorii ar putea fi refuzați la îmbarcarea în avion.

Cât va costa și cât timp va fi valabilă?

În cazul autorizației pentru UE, costul este estimat la 7 euro și se va aplica în cazul persoanelor cu vârsta între 18 și 70 de ani. Nu vor trebui să plătească minorii și persoanele de peste 70 de ani, nici membrii de familie ai cetățenilor europeni. Autorizația va fi valabilă timp de trei ani.

În cazul Israelului, autorizația electronică de călătorie va fi valabilă pentru cel mult 2 ani și va costa circa 6 euro. Vor fi vizate persoane din 99 de țări cu care Israelul are un regim liberalizat de vize.

Dacă pașaportul va expira înaintea autorizației electronice de călătorie, atunci persoana va trebui să aplice repetat pentru aceasta, introducând datele din noul document de călătorie.

Autorizația europeană de călătorie a stârnit emoții mai ales în Marea Britanie. Faptul că UE a lansat proiectul în anul 2016, când britanicii au ales să iasă din organizație, i-a făcut pe unii, peste Canalul Mânecii, să numească ETIAS „răzbunare pentru Brexit”. De fapt, cele două evoluții nu sunt legate în nici un fel între ele.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG