Linkuri accesibilitate

După Moldova, SUA critică Israelul pentru felul cum tratează muncitorii străini


În noul raport al Departamentului de Stat al Statelor Unite despre traficul de persoane în lumea întreagă, Israelul este trecut în Categoria 2, alături de țări ca Irak, Qatar sau Etiopia.
În noul raport al Departamentului de Stat al Statelor Unite despre traficul de persoane în lumea întreagă, Israelul este trecut în Categoria 2, alături de țări ca Irak, Qatar sau Etiopia.

Departamentul de Stat al Statelor Unite a criticat autoritățile israeliene în cea mai recentă ediție a raportului anual al guvernului american privind traficul de persoane în lume.

Reproșurile principale se referă la insuficienta protecție a victimelor traficului de persoane în scopuri sexuale și la situația muncitorilor străini din Israel.

Raportul lansat oficial săptămâna aceasta atrage atenția la faptul că mai ales după 7 octombrie 2023, când sute de mii de palestinieni nu au mai fost primiți la muncă în Israel, angajatorii israelieni au recrutat forță de muncă din străinătate inclusiv prin agenții private, nu doar prin agențiile guvernamentale abilitate.

În document se spune că „neglijarea canalelor bilaterale de angajare” îi pune pe muncitorii străini în poziția de a plăti sume mari de bani intermediarilor, intrând adesea în datorii enorme.

Raportul recomanda ca toate „comisioanele” de acest fel să fie eliminate, atât pentru muncitorii străini, cât și palestinieni, care trebuie să primească contracte de muncă „legale și juste”.

Taxe enorme pentru îngrijitori, ca să ia viza

Organizația neguvernamentală israeliană pentru drepturile muncitorilor Kav LaOved, care analizează raportul american, a scris că Israelul a refuzat să facă public conținutul unui acord bilateral despre forța de muncă cu Sri Lanka, ceea ce ridică semne de întrebare despre corectitudinea lui.

Aceeași organizație amintește că îngrijitorii de persoane bătrâne sau bolnave continuă să plătească „taxe enorme” în țările lor de origine ca să obțină viză de muncă. Un aranjament cu Filipinele în acest domeniu a fost suspendat după ce Israelul a aprobat ca persoanele interesate de această muncă că plătească o taxă suplimentară de 1.690 de dolari (cam 30 de mii de lei) agențiilor de plasare din Israel.

Tensiuni cu Chișinăul

Reproșurile din raportul american vin la scurt timp după ce R. Moldova a atras atenția din nou la dificultățile cu care se confruntă cetățenii ei când pleacă în Israel – anume că pot fi întorși chiar de la graniță.

Ambasadorul moldovean în Israel, Alexandru Roitman, a spus că aceste probleme s-ar putea accentua odată ce Israelul impune de la 1 august obligativitatea obținerii unei autorizații de intrare online (ETA-IL) pentru călătorii care nu au nevoie de viză pentru Israel – cum sunt și moldovenii.

Mai devreme, la începutul anului curent, Moldova a suspendat aplicarea unui acord prin care israelienii recrutau muncitori moldoveni. Unul din motive a fost cel menționat în raportul nou, american: anume, că angajatorii israelieni ar fi primit „liber” să recruteze prin agenții private, nu doar prin structurile de stat.

Ministerul Muncii de la Chișinău amintea atunci și alte nemulțumiri: angajarea moldovenilor în zone de conflict, ridicarea pașapoartelor, ba chiar și confiscarea bagajelor unora dintre ei.

În replică, ambasadorul israelian Joel Lion a spus la vremea aceea că ar fi vorba de neînțelegerea condițiilor din Israel de către partea moldoveană, iar muncitorii moldoveni sunt liberi să plece dacă se consideră în nesiguranță sau sunt nemulțumiți.

Raportul american menționează printre altele că din 100 de victime „documentate” ale traficului de persoane din Israel în 2023, 91 nu erau israeliene, provenind din țări ca Etiopia, Rusia, Eritreea, Moldova și multe altele.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG