Linkuri accesibilitate

Georgia, invitată la summit-ul NATO în ciuda legii agentului străin


Adjunctul secretarului de stat american pentru afaceri europene și eurasiatice, James O'Brien.
Adjunctul secretarului de stat american pentru afaceri europene și eurasiatice, James O'Brien.

Georgia a fost invitată să participe la summit-ul NATO de la Washington din 9-11 iulie, potrivit secretarului adjunct al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, James O'Brien. Invitația vine în ciuda adoptării de către autoritățile de la Tbilisi, pe 3 iunie, a unei legi privind agenții străini.

Legea agenților străini din Georgia impune organizațiilor neguvernamentale și grupurilor media care primesc cel puțin 20% din finanțarea lor din afara țării să se înregistreze ca organizații „care urmăresc interesele unei puteri străine”.

La o conferință de presă, James O'Brien, a condamnat legea promovată de partidul de la putere, Visul Georgian, pe care oponenții o numesc „legea rusă”.

„Violența împotriva figurilor opoziției, violența împotriva societății civile, legea privind agenții străini din Moscova și decizia aparentă de a acorda un nou port unei companii chineze sunt incompatibile cu dorința de a se alătura organizațiilor internaționale din SUA și UE”, a declarat O'Brien.

În același timp, oficialul SUA a declarat că poporul georgian dorește integrarea în UE și NATO.

„Vrem ca ei să înțeleagă că drumul pe care se află și retorica pe care o folosesc despre Occident este incompatibilă cu ceea ce 80% dintre cetățenii Georgiei spun că vor”, a mai declarat James O'Brien.

„Încercăm să fim cât se poate de clari că există o modalitate de a face un pas înapoi de la calea pe care au ales-o”, a mai spus el.

Condamnare fără izolare

Legea privind agenții străini a stârnit îngrijorare în Europa și Statele Unite. Legea a generat proteste masive de stradă în Georgia, care au durat săptămâni de zile.

La 6 iunie, Statele Unite au impus restricții de viză împotriva a zeci de oficiali georgieni, inclusiv membri ai partidului Visul Georgian, membri ai parlamentului, forțe de ordine și cetățeni privați.

Washingtonul, unul dintre principalii susținători ai integrării Georgiei în instituțiile occidentale, a oferit țării din Caucaz sprijin de peste 390 de milioane de dolari în ultimii ani.

La scurt timp după adoptarea legii, secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat că orice persoană sau entitate care subminează calea către democrație în Georgia se va confrunta cu repercusiuni din partea SUA, dar nu a precizat vreo acțiune concretă.

Toate țările partenere ale NATO au fost invitate să participe la summit-ul NATO din 9-11 iulie de la Washington, a spus O'Brien, adăugând că prioritățile cheie ale summit-ului includ „sănătatea alianței, parteneriatele în Indo-Pacific și succesul Ucrainei”.

Oficialul SUA a subliniat participarea partenerilor din Indo-Pacific, cum ar fi Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud.

Alți parteneri NATO includ Algeria, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Bahrain, Bosnia-Herțegovina, Columbia, Egipt, Irak, Irlanda, Israel, Iordania, Kazahstan, Kuweit, Kârgâzstan, Malta, Mauritania, Moldova, Mongolia, Maroc, Pakistan, Qatar, Serbia, Elveția, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina, Emiratele Arabe Unite și Uzbekistan.

Relatare preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG