Linkuri accesibilitate

În întâmpinarea „gloriosului jubileu”


9 Noiembrie 1924. Un grup de participanți la o întrunire organizatorica a RASSM. „Cultura Moldovei”, 13 Februarie 1964.
9 Noiembrie 1924. Un grup de participanți la o întrunire organizatorica a RASSM. „Cultura Moldovei”, 13 Februarie 1964.

La 13 februarie 1964 autoritățile de partid de la Chișinău făceau publică hotărârea cu privire la „40 de ani de la formarea RSS Moldovenești și întemeierea Partidului Comunist al Moldovei”.

Conform rezoluției de partid, RSSM ar fi fost formată în 1924, deși în realitate ea a fost decretată la 2 august 1940, la Kremlin, în urma invadării Basarabiei românești de către Armata Roșie. 40 de ani în urmă, în 1924, apărea în stânga Nistrului o „Republică Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească”, ca parte componentă a Ucrainei sovietice. Confuzia, mai curând, nu era întâmplătoare, avându-se în vedere că la data formării autonomiei moldovenești, URSS pretindea că frontiera sa sud-vestică trecea pe Prut, cu Basarabia ca parte constitutivă a noii republici.

Formarea „statului socialist” și a „organizației de partid a republicii” patru decenii în urmă era prezentată drept „una din cele mai importante condiții ale formării și propășirii nației socialiste moldovenești”. Datorită grijii partidului față de „poporul moldovenesc”, în RSSM funcționau 1840 de școli, 6 instituții de învățământ superior, 34 școli medii speciale, 54 de institute de cercetări științifice, Academia de Științe. Locuitorii satelor și orașelor aveau la dispoziție 1568 cluburi și case de cultură, 1595 biblioteci. Se editau 125 de ziare și reviste într-un tiraj de 950 mii de exemplare, dintre care 575 mii în „limba moldovenească”. Ogoarele republicii erau brăzdate de 27 mii de tractoare, 8360 de combine, zeci de mii de camioane. În anii de putere sovietică, 47 de „oameni ai muncii” au fost distinși cu titlul de Erou al Muncii Socialiste, iar 15543 – cu ordine și medalii ale URSS. Pentru succese mari în agricultură, în 1958 RSSM a fost decorată cu ordinul Lenin.

Conducerea de partid dădea toate asigurările că „poporul moldovenesc” înfăptuia „cu succes sfaturile tov. N.S. Hruișciov de a transforma Moldova într-o grădină în floare a Uniunii Sovietice”. Înseși organizația de partid din RSSM număra peste 76 mii de membri.

Conform hotărârii partidului, „gloriosul jubileu” al „Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești și al Partidului Comunist al Moldovei” trebuia marcat în ziua de duminică, 11 octombrie 1964, „ca o sărbătoare atotnorodnică a oamenilor muncii din republică”.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG