Linkuri accesibilitate

Uzina de la Râbnița a primit autorizații de la Agenția de Mediu pentru 10 luni


Uzina metalurgică de la Râbnița
Uzina metalurgică de la Râbnița

Agenția de Mediu a eliberat, la 29 decembrie 2023, două autorizații pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița: una pentru gestionarea deșeurilor, iar alta pentru emisia în atmosferă a poluanților de la sursele fixe de poluare. Ambele sunt valabile până pe 20 octombrie 2024.

Pe durata stării de urgență, autorizațiile uzinei din stânga Nistrului au fost prelungite, prin derogare de la lege, de Comisia pentru Situații Excepționale, ultima dată pe 30 octombrie 2023, până la 31 decembrie 2023. La ședința Guvernului din 1 noiembrie 2023, ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a explicat că autorizațiile au fost prelungite după ce întreprinderea a fost verificată și i-a fost oferit un termen în care să-și aducă activitățile în concordanță cu legislația de mediu a R. Moldova.

Solicitat de Europa Liberă, șeful Inspectoratului de Mediu, Ion Bulmaga, a declarat că, săptămâna trecută, inspectorii de mediu au vizitat Uzina Metalurgică și au efectuat un control de 10 zile, fără a preciza termenul exact în care au fost făcute verificările.

„În procesele verbale de control, am enumerat care sunt sursele de poluare a aerului, care sunt condițiile de gestionare a deșeurilor la întreprindere, iar ulterior dosarul a fost emis către Agenția de Mediu”, a precizat Bulmaga.

Contactat de Europa Liberă, șeful Direcției reglementare și acte permisive de mediu al Agenției de Mediu, Mihail Dohotaru, a spus că dosarul din 21 decembrie 2023 a arătat că neregulile depistate anterior la Uzina Metalurgică de la Râbnița au fost eliminate de agentul economic, temei pentru care au fost emise cele două autorizații.

Potrivit Inspectoratului de Mediu, uzina va fi supusă unui control anual, însă pot avea loc și verificări inopinate, în cazul recepționării unor reclamații. Controalele sunt coordonate cu Biroul de Reintegrare, iar în ultimul an și jumătate inspectorii nu au fost împiedicați de către autoritățile neconstituționale de la Tiraspol să intre în regiune, potrivit șefului Inspectoratului de Mediu.

Într-un reportaj realizat de Europa Liberă în octombrie 2022, locuitorii din zonă se plângeau că fumul negru care ieșea pe coșurile uzinei de la Râbnița, în special seara și noaptea, le afectează grav sănătatea.

„Uzina metalurgică de la Râbnița ne umple de colb și de boli”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:21 0:00

Tot atunci, liderul Platformei DA, Dinu Plângău, a depus un denunț la Procuratura Generală și la Procuratura Anticorupție cerând ca membrii Comisiei pentru Situații Excepționale să fie urmăriți penal pentru că au emis și au prelungit autorizații temporare de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița. În demersul său, politicianul din opoziția extraparlamentară făcuse referire inclusiv la pericolul ecologic generat de activitatea uzinei, menționând că rata incidenței maladiilor oncologice la Râbnița ar fi de 1,5 ori mai mare decât media din alte localități.

Inițial, Ministerul Mediului a argumentat decizia de a prelungi autorizațiile pentru Uzina Metalurgică prin faptul că, în schimbul acestora, consumatorii de pe malul drept al Nistrului sunt asigurați cu energie electrică ieftină de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan.

XS
SM
MD
LG