Linkuri accesibilitate

Agenții economici, inclusiv din stânga Nistrului, nu vor putea exporta în UE dacă nu vor respecta legislația de mediu


Uzina metalurgică de la Rîbnița se află pe teritoriul necontrolat de autoritățile de la Chișinău
Uzina metalurgică de la Rîbnița se află pe teritoriul necontrolat de autoritățile de la Chișinău

Agenții economici mari care poluează mediul ambiant, inclusiv uzina de ciment și cea metalurgică de la Râbnița, ar trebui să se alinieze la standardele de mediu către anul 2024, spune ministra Mediului, Rodica Iordanov, într-un interviu la Europa Liberă.

Iordanov spune că R. Moldova vrea să treacă la sistemul de comercializare al emisiilor de anul viitor, „ceea ce ar însemna că agentul economic trebuie să raporteze emisiile pe care le produce și în funcție de volumele de emisii agentul economic face plățile”.

Ministra Mediului: Interesul economic din stânga Nistrului „va diminua” poluarea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:24:05 0:00

Stație nouă de monitorizare a emisiilor din zona industrială Rîbnița

Ministra mediului crede că agenții economici vor fi interesați să respecte standardele de mediu și să raporteze emisiile produse pentru a putea exporta în țările Uniunii Europene. Ea dă și exemplul uzinei de ciment de la Rîbnița, care este unul dintre cei mai mari poluatori de pe teritoriul R. Moldova.

Potrivit lui Iordanov, reprezentanții uzinei au înțeles că riscă să nu poată exporta în țările UE, dacă nu vor respecta legislația de mediu. „Ei [reprezentații uzinei de ciment] au primit informații și din partea partenerilor din Uniunea Europeană despre plata pe carbon la frontieră”, spune Iordanov.

Pentru a putea monitoriza emisiile în atmosferă din apropierea celor două mari uzine: metalurgică și de ciment din Rîbnița, autoritățile centrale au dat în exploatare o nouă stație de monitorizare automată. Aceasta a fost instalată în satul Mateuți, din raionul Rezina, unde stația veche de monitorizare a calității aerului este închisă de cinci ani.

Stația de monitorizare a calității aerului de la Mateuți, raionul Rezina, 2 noiembrie 2023
Stația de monitorizare a calității aerului de la Mateuți, raionul Rezina, 2 noiembrie 2023

Satul Mateuți se află în raza a trei întreprinderi mari: fabrica de ciment de la Rezina și fabrica de ciment și uzina metalurgică de la Râbnița, iar medicii spun că tot mai mulți localnici se îmbolnăvesc de cancer din cauza emisiilor produse de uzine.

„Informația de la această stație nouă va fi furnizată la fiecare două ore, automat, fără implicarea factorului uman, care s-ar putea considera că poate să influențeze anumite probe”, explică ministra mediului.

Chișinăul a prelungit de curând, printr-o nouă decizie a Comisiei Situații Excepționale, autorizația de mediu pentru uzina metalurgică de la Rîbnița. Această licență este prelungită periodic pentru ca, în schimb, locuitorilor de pe malul drept al Nistrului să li se ofere energie electrică la preț mai mic de la centrala de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul regiunii transnistrene, necontrolat de autorități.

„Autorizația care a fost extinsă acum ține mai mult de capacitatea, inclusiv a R. Moldova, de a monitoriza emisiile care sunt aruncate în atmosferă și de către agenții economici din stânga și din dreapta Nistrului”, susține ministra, care spune că uzina „nu s-a conformat încă cerințelor, dar este în proces”.

Interesul economic din stânga Nistrului „va diminua” poluarea

Pentru că este țară candidată la aderare la Uniunea Europeană, R. Moldova va trebui să prezinte partenerilor cantitatea de emisii de pe întreg teritoriul, inclusiv din regiunea transnistreană, însă reprezentanții Tiraspolului se opun să prezinte Chișinăului datele despre poluare.

„Mulți dintre ei gândesc că aceste informații pot fi date comerciale sau date secrete (...). Există opunere din partea așa numitor experți din stânga Nistrului. Vom folosi acele date care sunt accesibile pe paginile web ale așa-numitor entități din stânga Nistrului, cu indicarea că acestea sunt date neverificate de către R. Moldova”, explică la Europa Liberă Rodica Iordanov. Ea continuă să spună că anumiți agenți economici din stânga Nistrului sunt totuși deschiși să raporteze datele despre emisii către autoritățile constituționale.

Întrebată ce se va întâmpla dacă R. Moldova va deschide negocierile de aderare și funcționarii europeni vor cere să verifice activitatea uzinelor din zona necontrolată de autoritățile de la Chișinău, Iordanov a spus că are o doză de încredere că „porțile companiilor vor fi deschise pentru a efectua controale”, invocând interesul economic. „Agenții economici din stânga Nistrului doresc să facă exporturi în Uniunea Europeană”, susține Iordanov.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG