Linkuri accesibilitate

Dezinformare militarizată: când repararea unei autostrăzi e atac occidental „împotriva Estului”


Noutăți de pe frontul dezinformării.

Săptămâna trecută, campania de dezinformare pro-Krenmlin a făcut zoom pe Europa. Lupa sa s-a concentrat pe autostrada D1 din Cehia, care leagă Praga de Brno, cele mai mari două orașe ale acestei țări.

Prin lentilele campaniei de desinformare pro-Kremlin, repararea autostrăzii a părut a fi o afacere dubioasă, și parte a pregătirilor de război, a atenționat o publicație online din Cehia.

Publicația respectivă era de asemenea convinsă că autostrăzile pot avea agende ascunse. Pentru a semăna neîncredere în rîndul audienței sale, a anunțat că autostrada era reparată ca să fie pregătită pentru un atac „către Est” (Priviți aici cum UE și NATO au construit de fapt colaborarea cu Rusia).

Conspirațiile au fost bine reprezentate în trendurile dezinformării de săptămâna trecută.

Așa cum am relatat deja, teoriile conspirației ocupă din ce în ce mai mult spațiu în media rusească, unde referirile la cele mai populare teorii ale conspirații sînt între șase pînă la nouă ori mai frecvente acum decît erau în 2011.

Într-un lung monolog, un prezentator la televiziunea rusă de stat Canal 1 a argumentat de ce Grupul Bilderberg chiar ar putea fi „guvernul secret al lumii”, conducînd politica mondială pe la spatele nostru.

Un blog unguresc a dus mesajul și mai departe și a declarat că Grupul Bilderberg, care a avut reuniunea sa anuală la Torino, face pregătiri pentru un nou război cu Rusia. Același blog unguresc a pretins și că Grupul Bilderberg e responsabil pentru cele două Războaie Mondiale și pentru războiul rece.

Ne-am uitat cu atenție la agenda reuniunii, dar n-am reușit să găsim pregăririle pentru război între subiectele discutate.

Germania - țintă a dezinformării

Campania de dezinformare pro-Kremlin i-a rezervat Germaniei un loc special de multă vreme.

Săptămâna trecută nu a făcut excepție. Am aflat astfel că Angela Merkel nu reprezintă interesele Germaniei, ci e o „păpușă” a familiei Rotschild. (Vedeți toate mesajele de dezinformare cu cuvântul cheie „păpușa” din Revista Dezinformării din 2016 încoace).

Mai mult, Russia Today (RT) a pretins că ministerul german al apărării nu e la curent cu prezența unor tancuri ale armatei ucrainene la o competiție de tancuri, și „nu vrea să audă de asta”. „Bild” a demontat rapid informația falsă.

Apoi un program de radio rusesc a repus pe tapet „cazul Lisa”. Ca să vă reamintim, „cazul Lisa” a fost o masivă campanie de dezinformare în care s-a pretins că o fată vorbitoare de rusă a fost răpită și mai apoi violată de migranți în Germania, o informație care s-a daovedit după aceea a fi falsă.

Cu toate astea, au avut loc proteste împotriva guvernului german și a capacității poliției de a proteja minoritatea rusă din Germania.

Realizatorii programului radiofonic respectiv au pus la îndoială că presa în limba rusă a publicat informații false despre acest caz. Ei bine, dovada e încă online.

Am auzit de asemenea și alarme false despre provocările Occidentului, din Siria pînă în Rusia. Aflăm dintr-o altă conspirație că Occidentul nu numai că își repară autostrăzile ca parte a pregătirilor pentru război, dar serviciile secrete occidentale pun la cale un atac terorist în Rusia pentru a perturba Cupa Mondială la fotbal. (Vedeți și alte exemple despre cum dezinformarea pro-Kremlin a încercat să vorbească în termeni militaristici despre alte evenimente sportive importante.)

Articol publicat pe site-ul EU vs Disnfo tradus de Lucian Ștefănescu.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG