Linkuri accesibilitate

Președinta retrage cetățenia Republicii Moldova unui politician pro-rus care susține deschis invazia în Ucraina


Alexandr Kalinin, lider al Partidului Regiunilor din R. Moldova, sprijină deschis invazia rusească în Ucraina.
Alexandr Kalinin, lider al Partidului Regiunilor din R. Moldova, sprijină deschis invazia rusească în Ucraina.

Președinta Maia Sandu i-a retras cetățenia Republicii Moldova politicianului pro-rus Alexandr Kalinin, anchetat de procurorii moldoveni pentru propaganda războiului și inclus în lista de sancțiuni europene și canadiene pentru acțiuni contra Ucrainei.

Potrivit decretului semnat de șefa statului pe 27 noiembrie, decizia a fost luată în baza articolului din Legea cetățeniei care spune că cetățenia poate fi retrasă persoanei care „a săvârșit fapte deosebit de grave, prin care se aduc prejudicii esențiale statului”.

Decretul prezidențial va intra în vigoare când va fi publicat în Monitorul Oficial și poate fi contestat în instanță în termen de șase luni.

Într-o reacție pe canalul său de Telegram, Kalinin a comentat că această decizie vine într-un „context politic”. „Primul potențial beneficiar poate fi doar unul dintre candidații la postul de președinte. Cine credeți că poate fi acest candidat? Maia Sandu pică, pentru că suntem pe baricade diferite”, a scris el, fără a răspunde la propria întrebare.

Acum un an, Maia Sandu a declarat că persoanele cu dublă cetățenie care se vor înrola în armata rusă pentru a lupta în Ucraina ar putea rămâne fără cetățenia R. Moldova, iar cei care au doar cetățenie moldovenească – să fie sancționați mai dur pentru mercenariat.

Cine este Alexandr Kalinin?

Lider al Partidului Regiunilor din R. Moldova, Alexandr Kalinin, sprijină deschis invazia rusească în Ucraina. De la începutul războiului, el a publicat pe paginile sale de pe rețelele de socializare zeci de video-uri, potrivit cărora, organizează campanii de sprijin pentru militarii ruși și grupările militare pro-ruse de pe teritoriile ucrainene ocupate.

Anchetat penal în R. Moldova într-un dosar privind propaganda războiului, pentru care riscă până la 6 ani de închisoare, Kalinin a amenințat procurorii moldoveni că va veni la audieri la Chișinău „cu tancul”, de la Donbas, unde se afla atunci.

Kalinin a fost inclus în listele de sancțiuni europene, în mai 2023, și cele canadiene, în noiembrie 2023, fiind considerat un „colaborator al Kremlinului” în teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă.

Sub conducerea lui Kalinin, Partidul Regiunilor promovează integrarea în Uniunea Eurasiatică, oferirea statutului de a doua limbă de stat limbii ruse și federalizarea R. Moldova.

Kalinin este cunoscut și pentru activitatea sa din Rusia, fiind liderul unei asociații a migranților moldoveni.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG