Linkuri accesibilitate

Sora lui Plahotniuc, consilieri municipali și televiziunile lui Șor. Pe cine a mai sancționat Canada


Cinci din cele nouă persoane sancționate recent de Canada. De la stânga la dreapta: Grigore Caramalac, Valeri Klimenko, Alexandr Kalinin, Serghei Burgudji, Igor Himici
Cinci din cele nouă persoane sancționate recent de Canada. De la stânga la dreapta: Grigore Caramalac, Valeri Klimenko, Alexandr Kalinin, Serghei Burgudji, Igor Himici

Sora oligarhului Vladimir Plahotniuc, un interlop, consilieri municipali din Chișinău, foști deputați și un politician pro-rus care susține războiul din Ucraina se regăsesc printre persoanele din R. Moldova incluse de Canada în lista sa de sancțiuni internaționale.

Noile restricții, anunțate pe 17 octombrie, vizează nouă persoane care au conexiuni cu oligarhii moldoveni Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, sancționați anterior de Canada, sau care sunt considerate „colaboratori ai Kremlinului” în regiunile ucrainene ocupate de Federația Rusă.

Alexandr Kalinin este un politician moldovean, lider al Partidului Regiunilor din R. Moldova. După invadarea Ucrainei de către Rusia, acesta a călătorit în zonele ocupate din estul Ucrainei și a acordat sprijin forțelor militare ruse.

Cercetat penal în R. Moldova într-un dosar privind propaganda războiului, Kalinin a amenințat procurorii moldoveni că va veni la audieri la Chișinău cu tancul, de oriunde s-ar afla. Kalinin a fost inclus și în lista de sancțiuni „pentru destabilizarea Moldovei”, aprobată de Uniunea Europeană în mai 2023.

Grigore Caramalac este om de afaceri cu cetățenie dublă, rusă și moldoveană, care controlează fundația rusească „Ifavis”, prin intermediul căreia a organizat evenimente patriotice și sportive în teritoriile ocupate de Rusia din estul Ucrainei, cu sprijinul autorităților de ocupație.

Caramalac, la fel, a fost inclus în lista sancțiunilor europene, pe motiv că ar susține „acțiuni și politici care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.

Vera Plahotniuc este sora oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, aflat, potrivit trezoreriei SUA, în Cipru. Potrivit jurnaliștilor de investigație de la Rise Moldova, Vera Plahotniuc ar fi deținut 95% din capitalul Finpar Invest în perioada 2003-2005. Ziarul de Gardă relata în 2016 că Finpar Invest este cea mai veche și una dintre cele mai influente companii ale oligarhului Plahotniuc, cu un capital social de circa jumătate de miliard de lei.

Valeri Klimenko și Serghei Burgudji sunt consilieri municipali în Chișinău, aleși din partea Partidului Șor, declarat în iunie neconstituțional, în prezent - consilieri neafiliați.

Maria Albot și Igor Himici au fost deputați din partea Partidului Șor.

În decembrie 2022, TV8 relata că Burgudji, Klimenko, Albot și Himici au fost printre cei, pe care Comisia pentru Situații Excepționale i-a inclus în „lista neagră” de persoane fizice și juridice din R. Moldova.

„Ei nu vor putea realiza liber diferite tipuri de tranzacții (de la tranzacții bancare, vânzări de acțiuni în firme și cesiuni de drepturi și până la înstrăinarea bunurilor imobile sau mobile)”, scria TV8.

În aceeași „listă neagră” se află și Tatiana Platon, vicepreședinta raionului Orhei, și ea sancționată de autoritățile canadiene.

Arina Corşicova candidează în calitate de candidat independent la funcția de primar al municipiului Bălți. Ea este administratoarea companiilor Telesistem TV (care deține televiziunile Primul în Moldova și Accent TV) și Media Contact (care deține ziarul „Komsomolskaia Pravda” în Moldova). Toate aceste active media sunt afiliate sau îi aparțin lui Ilan Șor.

De asemenea, Canada a inclus pe lista de sancțiuni șase posturi de televiziune din R. Moldova, ale căror licențe au fost revocate de autoritățile de la Chișinău pentru dezinformare în interesul Rusiei:

  • Primul în Moldova
  • RTR Moldova
  • Accent TV
  • NTV Moldova
  • TV6
  • Orhei TV

În iunie, Canada a impus sancțiuni împotriva a șapte persoane și o entitate (Partidul Șor), acuzate de autoritățile de la Chișinău că ar reprezenta interesele Rusiei, în urma promisiunii făcute de premierul Justin Trudeau președintei Maia Sandu, care a vizitat Canada.

Persoanele și entitățile sancționate nu au dreptul să facă tranzacții în Canada, toate activele lor fiind înghețate. Canadienilor li se interzice să le furnizeze servicii financiare și să aibă afaceri cu acestea.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG