Linkuri accesibilitate

Liderul unui partid din R. Moldova, anchetat de procurori pentru propaganda războiului și instigare la acțiuni violente 


În unul dintre video-urile postate pe rețelele de socializare, Alexandr Kalinin apare cu armă la brâu și în uniformă militară cu însemnele Uniunii Sovietice
În unul dintre video-urile postate pe rețelele de socializare, Alexandr Kalinin apare cu armă la brâu și în uniformă militară cu însemnele Uniunii Sovietice

Liderul Partidului Regiunilor din R. Moldova, Alexandr Kalinin, este investigat penal, alături de alte persoane, într-un dosar privind propaganda războiului, a confirmat pentru Europa Liberă Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Alexandr Kalinin sprijină deschis invazia Rusiei în Ucraina. De la începutul războiului, el a publicat pe paginile sale de pe rețelele de socializare zeci de video-uri, potrivit cărora, organizează campanii de sprijin pentru militarii ruși și grupările militare pro-ruse de pe teritoriile ucrainene ocupate.

Kalinin apare în imagini în uniformă militară, înarmat și cu însemnele Uniunii Sovietice sau simbolurile războiului lansat de Rusia în Ucraina, printre care litera „Z” văzută pe tancurile, vehiculele militare sau uniformele armatei ruse care a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022.

Alexandr Kalinin, în timp ce transmite unui militar părți compenente pentru autovehicule
Alexandr Kalinin, în timp ce transmite unui militar părți compenente pentru autovehicule

În unul dintre video-uri, Kalinin scrie cu vopsea pe un obuz „За Молдову” („Pentru Moldova”), după care lansează proiectilul și amenință că R. Moldova s-ar putea pomeni într-un război cu Rusia.

Confirmând că anchetează acțiunile lui Kalinin, procurorii au spus că dosarul a fost pornit în baza articolelor 140 și 346 din Codul Penal, dar nu au oferit mai multe detalii și nu au dezvăluit cine sunt celelalte persoane investigate împreună cu politicianul pro-rus, invocând confidențialitatea anchetei.

Articolul 140. Propaganda războiului: Propaganda războiului, răspândirea de informaţii tendenţioase ori inventate, instigatoare la război sau orice alte acţiuni orientate spre declanşarea unui război, săvârşite verbal, în scris, prin intermediul radioului, televiziunii, cinematografului sau prin alte mijloace, se pedepsesc cu amendă în mărime de până la 1.500 unităţi convenţionale (75.000 de lei) sau cu închisoare de până la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Articolul 346. Instigarea la acțiuni violente pe motive de prejudecată:
Instigarea la ură sau violență, manifestată prin îndemnuri publice, diseminare a informației sau alte forme de informare a publicului, inclusiv prin intermediul mass-media, în formă scrisă, desen sau imagine, sau prin intermediul unui sistem informatic, împotriva unei categorii de persoane pe motive de prejudecată se pedepsește cu amendă în mărime de la 500 la 600 unități convenționale (25.000-30.000 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de la 1 an la 3 ani.

Europa Liberă a încercat să-l contacteze pe Alexandr Kalinin, dar acesta nu a răspuns la apelurile telefonice. Site-ul formațiunii și adresa de e-mail nu mai sunt funcționale, iar pagina sa de Facebook a fost suspendată între timp. „Nu mai fac parte din partid”, ne-a comunicat Irina Smirnova, o fostă colegă a lui Kalinin.

„Practic toți membrii s-au dezis de acest partid”, ne-a confirmat o altă persoană de pe lista Partidului Regiunilor, care a dorit să-și păstreze anonimatul, precizând că a oferit mărturii procurorilor despre cazul lui Kalinin. „Am aderat atunci din greșeală. Președintele partidului era fostul meu coleg, dar nu cunoșteam valorile lui și verticalitatea. Am acceptat pur colegial, pentru că m-a rugat frumos, dar ulterior am înțeles că este o direcție greșită”, a mai spus aceasta.

Alexandr Kalinin a devenit liderul Partidului Regiunilor în 2016. Formațiunea a fost fondată în 2011 de fostul bașcan al Găgăuziei, Mihail Formuzal, alături de alt fost guvernator găgăuz, Valeri Ianioglo, în prezent liderul Partidului „Bugeacul Nostru”, lansat anul trecut la Comrat.

Kalinin este cunoscut și pentru activitatea sa din Rusia, fiind liderul unei asociații a migranților moldoveni.

Sub conducerea lui Kalinin, Partidul Regiunilor promovează integrarea în Uniunea Eurasiatică, oferirea statutului de a doua limbă de stat limbii ruse și federalizarea R. Moldova.

La ultimele alegeri parlamentare, din 2021, Partidul Regiunilor a fost votat de 1.264 de persoane, adică de 0,09% din votanți.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG