Linkuri accesibilitate

Explainer | Cum își poate apăra cerul R. Moldova fără a implica NATO?  


Fragmentul unei rachete descoperite în apropierea orașului Briceni, într-o livadă.
Fragmentul unei rachete descoperite în apropierea orașului Briceni, într-o livadă.

R. Moldova are nevoie critică de sisteme antiaeriene moderne pentru a-și apăra cerul, în special în contextul războiului din Ucraina, însă nu se știe când și dacă le va putea obține. Motive sunt mai multe: nu are bani, nu există suficientă voință politică, efectivul militar nu este pregătit să le opereze.

O soluție ar fi semnarea unui acord bilateral cu România, care ar putea proteja spațiul aerian al R. Moldova, însă și aici sunt obstacole: România este stat-membru NATO, spun politicienii moldoveni.

Expertul în securitate Dumitru Mînzărari demontează acest argument. El a explicat Europei Libere că R. Moldova, chiar fiind o țară neutră, are dreptul la acțiuni bilaterale pentru a-și asigura securitatea națională, dar, pentru a semna astfel de acorduri, are nevoie de „cunoștințe tehnice avansate, voință politică și acțiuni diplomatice aferente”.

Expertul în securitate Dumitru Mînzărari
Expertul în securitate Dumitru Mînzărari

Mînzărari este lector în studii de securitate la Colegiul de Apărare Baltic, și-a făcut doctoratul în studii de securitate la Universitatea Michigan - Ann Arbor și a lucrat cu un șir de centre de cercetare din Uniunea Europeană pe probleme de securitate europeană.

Fost secretar de stat în domeniul politicii de apărare, Mînzărari susține că implicarea directă a României în protecția spațiului aerian moldovenesc poate fi evitată, iar faptul că o țară este membră NATO nu înseamnă că îi este interzisă inițierea unor acorduri bilaterale în domeniul apărării și securității.

Potrivit lui, acorduri similare sunt semnate de SUA, membru NATO, cu Japonia, Coreea de Sud și Taiwan, care nu fac parte din această alianță politico-militară. SUA chiar au acorduri bilaterale pentru staționarea forțelor sale militare pe teritoriile Japoniei și Coreei de Sud. Spre exemplu, în ianuarie 2023, Statele Unite și Japonia au convenit să-și consolideze acțiunile de securitate și să reorganizeze trupele americane de pe insula Okinawa, situată în sudul Japoniei.

„În acest caz, trebuie inițiate acțiuni diplomatice pentru a convinge SUA să încurajeze România să ajute R. Moldova. SUA este unul dintre pilonii de securitate fundamentali pentru România și are influență enormă la București în domeniul apărării și securității”, spune Dumitru Mînzărari.

Cum ar putea ajuta România?


Chișinăul și Bucureștiul ar putea semna, eventual împreună cu SUA, un acord de „arendă temporară”, de lungă durată, a tehnicii și armamentelor române necesare pentru apărarea anti-aeriană a R. Moldova. Acestea pot fi operate de către efectivul militar moldovenesc pe teritoriul Republicii Moldova, precizează expertul în securitate.

El susține că acest fapt nu ar crea o problemă de „entrapment” (implicare în război) pentru NATO și ar închide gurile unor susținători ascunși ai Rusiei din interiorul alianței.

Anatolie Nosatîi despre cât este de realist ca R. Moldova să primească arme din occident
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:51 0:00

În opinia expertului, instruirea efectivului ar fi cel mai simplu lucru de făcut, căci R. Moldova practică de mai mulți ani instruirea personalului său militar în alte țări. România sau SUA ar putea detașa temporar personal contractat din companii private de securitate, pentru a opera acest echipament, până când R. Moldova își va pregăti efectivul.

Iar o companie privată de securitate ar putea fi creată de guvernele român/american temporar, în scop ad-hoc, anume pentru asigurarea protecției anti-aeriene a Republicii Moldova, spune Dumitru Mînzărari.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în R. Moldova au avut loc mai multe incidente legate de violarea spațiului aerian. Mai multe rachete de croazieră au survolat ilegal R. Moldova, iar fragmentele a trei rachete au fost descoperite în localități din nordul țării (Naslavcea, Briceni, Larga), la granița cu Ucraina.

Președinta Maia Sandu a declarat, la forumul economic mondial de la Davos, că R. Moldova a cerut Occidentului sisteme de monitorizare și apărare a spațiului aerian. Într-un interviu la Europa Liberă, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a precizat că acestea sunt costisitoare și că R. Moldova, nefiind parte a unui bloc militar, nu poate aștepta că partenerii externi pur și simplu i le vor da, mai ales că acum este prioritară înarmarea Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

Previous Next

XS
SM
MD
LG