Linkuri accesibilitate

Resturi de rachetă descoperite de poliția de frontieră în nordul R. Moldova


Larga, la granița dintre R.Moldova și Ucraina, 14 ianuarie 2023.
Larga, la granița dintre R.Moldova și Ucraina, 14 ianuarie 2023.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) de la Chișinău a anunțat că poliția de frontieră a R. Moldova a găsit în zona sectorului de frontieră Larga (raionul Briceni) resturile unei rachete, provenite probabil din atacurile aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei.

„Îmi exprim indignarea pentru lipsa de respect a suveranității Republicii Moldova, spațiul său aerian fiind astăzi din nou survolat și rămășițele unei rachete căzând în vecinătatea localității Larga din raionul Briceni”, a transmis șefa Guvernului R. Moldova, Natalia Gavrilița.

Ministerul Apărării a comunicat că „sistemele de supraveghere aeriană ale Armatei Naționale nu au detectat survolări ale spațiului aerian al R. Moldova”. Armata nu are însă sisteme și radare moderne de depistare și interceptare a țintelor aeriene. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a declarat anterior într-un interviu pentru Europa Liberă că „siguranța spațiului aerian nu este asigurată”.


MAI a spus că a fost sporit numărul patrulelor de poliție din zona de frontieră cu Ucraina. Grănicerii care au ajuns la fața locului au izolat zona și au anunțat Serviciul de urgență și echipele Bombteh ale Inspectoratului General de Poliție. A fost anunțată și procuratura raionului Briceni.

Este cel de-al treilea caz în care resturi ale unor rachete provenite din bombardamentele contra Ucrainei cad pe teritoriul Republicii Moldova, spune poliția de frontieră în postarea sa de pe Facebook.

Anunțul ministerului moldovean de interne a venit la câteva ore după ce armata rusă a atacat din nou cu rachete capitala ucraineană Kiev și alte orașe din Ucraina.

Fragmentele unei rachete lângă orașul Briceni

Nu este primul caz când în raionul Briceni sunt găsite resturi de rachete. Pe 5 decembrie 2022, fragmentele unui proiectil a fost descoperit într-o livadă din apropierea orașului.

Atunci autoritățile nu au depistat material exploziv pe corpul rachetei și pe alte 4 elemente ale ei găsite în zonă, spre deosebire de cazul din luna octombrie 2022, când o rachetă a explodat la Naslavcea.

O rachetă rusească a explodat la Naslavcea pe 31 octombrie 2022

Pe 31 octombrie o rachetă rusească, doborâtă de sistemul ucrainean antiaerian, a căzut pe teritoriul satului Naslavcea, raionul Ocnița, localitate aflată la frontiera de nord cu Ucraina. Atunci racheta a explodat și a provocat mai multe pagube materiale. Geamurile și acoperișurile caselor din apropiere au fost sparte.

Rusia bombardează Ucraina violând spațiul aerian al R. Moldova

La începutul lunii octombrie, trei rachete de croazieră, lansate de pe navele maritime rusești au tranzitat teritoriul R. Moldova în regiunea satului Cobasna și a municipiului Soroca.

Rusia a negat atunci că rachetele rusești lansate contra Ucrainei ar fi violat spațiul aerian al R. Moldova.

XS
SM
MD
LG