Linkuri accesibilitate

UE a adoptat sancționarea lui Tauber și compania pentru „destabilizarea R. Moldova”


Protest al Partidului Șor în frunte cu Marina Tauber, octombrie 2022.
Protest al Partidului Șor în frunte cu Marina Tauber, octombrie 2022.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți, 30 mai, lista primelor persoane sancționate în baza noului regim de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova, a anunțat diplomația română.  

Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a salutat decizia, el fiind printre miniștrii de Externe europeni care au propus, în martie 2023,crearea acestui mecanism special al UE pentru sancționarea „aliaților Kremlinului” în R. Moldova.

În pachetul adoptat de Consiliul UE se regăsesc cinci persoane listate în baza regimului de sancțiuni pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova” și alte două - pentru „acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”.

„Moldova nu este singură în efortul său de a-și menține țara în siguranță și stabilitate. Salut decizia UE de a-i sancționa pe cei care pun în pericol democrația, stabilitatea și securitatea noastră. Împreună, vom asigura un viitor puternic și prosper pentru Moldova”, a comentat președinta Maia Sandu.

Pe 23 mai, Europa Liberă a anunțat că UE o va sancționa pe vicepreședinta Partidului Șor, deputata Marina Tauber, alături de oligarhii Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, pentru destabilizarea R. Moldova.

Pe lista văzută de Europa Liberă se mai află Gheorghe Cavcaliuc și rusul Igor Ceaika.

Alți doi moldoveni – Grigore Caramalac și Alexandr Kalinin vor fi sancționați pentru acțiuni contra Ucrainei.

Decizia de azi înseamnă că acestor persoane nu li se va permite circulația liberă în țările ce se vor alinia sancțiunilor, le vor fi blocați banii și sechestrate averile.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG