Linkuri accesibilitate

Miniștrii de Externe ai României, Estoniei și Franței propun crearea unui mecanism de sancțiuni pentru „aliații Kremlinului” din R. Moldova 


Ministrul român Bogdan Aurescu la reuniunea miniștrilor europeni de externe, la Bruxelles, pe 20 martie 2023.
Ministrul român Bogdan Aurescu la reuniunea miniștrilor europeni de externe, la Bruxelles, pe 20 martie 2023.

Mai mulți miniștri europeni de externe au propus la întâlnirea lor de luni, la Bruxelles, un regim de sancțiuni nou împotriva oligarhilor implicați în „acțiunile de destabilizare” din R. Moldova, pe fondul temerilor tot mai mari ale autorităților de la Chișinău legate de interferența Rusiei.

„Uniunea Europeană are responsabilitatea de a crea un nou mecanism de sancțiuni împotriva acelor aliați ai Kremlinului, acelor oligarhi pro-ruși din R. Moldova care pregătesc un plan de a răsturna puterea constituțională din Chișinău”, a declarat ministrul de Externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, înainte de întrevedere.

Și omologii săi din România și din Franța au cerut blocului să impună sancțiuni împotriva oligarhilor pro-ruși din R. Moldova și din Georgia.

„Voi atrage, de asemenea, atenția asupra situației din R. Moldova și nevoii de a sprijini guvernul de la Chișinău, care este un guvern pro-european și pro-reforme (...). Trebuie să ne continuăm efortul de a crea un regim de sancțiuni împotriva acțiunilor de destabilizare vizând ordinea constituțională și statul de drept”, a spus ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu.

Șefa diplomației franceze, Catherine Colonna, a menționat că atât R. Moldova, cât și Georgia se confruntă cu „tentative de destabilizare care necesită cea mai mare vigilență din partea UE”.

„Începem să ne gândim să îi sancționăm pe cei responsabili de aceste tentative”, a declarat Colonna.

Anterior, ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a explicat într-un interviu la Europa Liberă că Uniunea Europeană nu are, deocamdată, un mecanism prin care să impună sancțiuni la solicitarea unor state care nu sunt membre ale blocului comunitar.

Ministrul de Externe moldovean, Nicu Popescu, a precizat, săptămâna trecută, că „discuția cu Uniunea Europeană este la o etapă în care lucrurile încă nu sunt suficient de clare” ca să poată preciza cine ar putea intra în această listă, sau pe cine ar putea propune Chișinăul.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG