Ştirea zilei

solicitărilor legate de cooperarea cu experţii internaţionali pentru dezarmare. Într-un discurs rostit la Pentagon, Bush a insistat asurpa obligativităţii Irakului de a prezenta pînă la 8 decemrbie o declaraţie credibilă în legatură cu arsenalele militare. Discursul şefului administraţiei americane a fost rostit la scurt timp după ce specialiştii internaţionali au anunţat dispariţia cîtorva echipamente de supraveghere instalate cu prilejul inspecţiilor precedente într-o fabrică de rachete de lîngă Bagdad.

Experţii au precizat că autorităţile irakiene au pus dispariţia echipamentelor pe seama unor bombardamente sau au explicat ca respectivele instalaţii de monitorizare au fost mutate în alte locuri. Preşedintele american a avertizat că orice întîrziere sau sfidare în ceea ce priveşte inspecţiile pentru dezarmare din partea regimului de la Bagdad va demonstra că Saddam Hussein respinge calea păcii.

În context, seful Casei Albe a vorbit şi despre tirurile bateriilor antiaeriene ale Irakului împotriva aviaţiei americano-britanice care patrulează în zonele de excludere aeriană, precum şi despre mesajele Bagdadului pe această temă adresate Naţiunilor Unite pe care George Bush le consideră mincinoase.