Ştirea zilei

Diplomatul român admite că negocierile dintre cele două ţări decurg anevoios. Cu toate acestea, Diaconescu apreciat că ultima rundă de tratative, încheiată marţi, a fost marcată de o mai mare disponibilitate pentru dialog, exact în problemele în litigiu nesoluţionate încă, respectiv ultima porţiune de frontieră pînă la ieşirea în mare şi principiile de delimitare a spaţiului maritim.

Referindu-se la statutul Insulei Şerpilor, Diaconescu a precizat că discuţiile pe această temă nu se referă la proprietatea asupra insulei, care din anul 1997 aparţine Ucrainei, ci la impactul juridic al acestui teritoriu şi al mării din jurul său în privinţa delimitării platoului continental al României. În discuţie sînt mai mult de 10 mii de kilometri pătraţi de zonă economică exclusivă şi platou continental.

"Sîntem gata să găsim orice variantă, mai puţin aceea de a ni se încălca drepturile suverane privind zonele din apropierea mării teritoriale a României", a spus secretarul de stat în Ministerului român de Externe.