Vice-ministrul rus de externe: Coreea de nord ar trebui să colaboreze cu AIEA

Alexander Losyukov, adjunctul ministrului rus de externe, a îndemnat insistent Coreea de Nord să coopereze cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, AIEA, pentru înlăturarea îngrijorării resimţite în lume în legătură cu programul nuclear nord-coreean.

Losyukov a afirmat într-un interviu că situaţia creată este o sursă de îngrijorare pentru Rusia, pentru că subminează stabilitatea în Peninsula Coreeană. În ultimele cîteva zile, autorităţile comuniste din Coreea de Nord au înlăturat cea mai mare parte a sigiliilor puse de Naţiunile Unite şi au început reparaţiile la un reactor nuclear. Potrivit guvernul Coreii de Sud, există indicii în sensul că Fenianul intenţionează să repună în funcţiune centrala, care are capacitatea de a produce uraniu îmbogăţit, utilizabil la fabricarea de bombe atomice.

Autorităţile nord-coreene au acceptat, în 1994, să oprească reactorul nuclear de la Yongbyon -- dar au afirmat recent că vor reactiva facilităţile nucleare, pentru a produce energia necesară în vederea compensării întreruperii livrărilor de păcură din partea Statelor Unite.