Ciocnire în Canalul Mînecii - o nouă posibilă catastrofă ecologică

În Canalul Mînecii, o navă avînd la bord 70.000 de tone de combustibili s-a ciocnit de o epavă, iar în urma incidentului a fost semnalată o scurgere de motorină în apele teritoriale belgiene.

Autorităţile portului Ostende au confirmat incidentul, spunînd că motorina provine de la vasul Vicky, înregistrat în Turcia. Belgienii au iniţiat deja un plan de limitare a daunelor pe care le-ar provoca eventuala scurgere în mare a încărcăturii de petrol lampant de la bordului vasului turcesc.

Vicky s-a ciocnit aseară tîrziu de epava navei Tricolor, care s-a scufundat în urma unei coliziuni la 15 decembrie. La 17 decembrie, un vas german, Nicola, s-a ciocnit de aceeaşi epavă, fără să sufere însă daune majore.

În legătură cu incidentul de astă-noapte, autorităţile portului francez Cherbourg au declarat că nava turcească a fost avertizată că se află prea aproape de epavă, dar din motive necunoscute nu a reuşit să evite ciocnirea.

Epava se află într-unul din culoarele marine cele mai frecventate din Canalul Mînecii, într-o zonă prin care trec zilnic aproximativ 500 de nave.