Ştirea zilei

Programul urmăreşte să stimuleze investiţiile şi să creeze noi locuri de muncă. George Bush a subliniat că trebuie urmărit ca toate sectoarele economiei să fie “sănătoase şi viguroase, fiecare întreprindere să aibă şansa de a creşte şi fiecare persoană doritoare să-şi poată găsi un loc de muncă”.

Una din principalele măsuri vizează eliminarea taxelor plătite pe dividende, de către investitorii în acţiuni. George Bush consideră incorectă dubla impozitare – atît pe profiturile corporaţiilor cît şi pe dividentele acţionarilor.

“Eliminarea acestei duble impozitări va aduce bani în buzunarele a circa 35 de milioane de americani, care vor avea astfel mai multe fonduri pentru cheltuieli, investiţii şi economii. Tot astfel, numai în acest an, în economia privată vor ajunge aproximativ 20 de miliarde de dolari. Măsura va avea de asemenea efectul de a creşte încrederea investitorilor” a afirmat George Bush.

Pachetul de măsuri fiscale anunţat de şeful administraţiei americane ar duce, în primii trei ani, la crearea a peste 2 milioane de locuri de muncă şi ar suplimenta veniturile a zeci de milioane de americani cu peste 1000 de dolari, în medie, în anul 2003.

Democraţii au la rîndul lor un plan de stimulare a economiei şi susţin că proiectul lor ar fi mai bun pentru salariaţii obişnuiţi. Bush a respins acuzaţiile democraţilor că planul său îi avantajează doar pe deţinătorii de acţiuni, întrucît – a precizat şeful administraţiei - stimularea economiei şi crearea de noi locuri de muncă sînt benefice în general.