Ştirea zilei

“Dacă Saddam Hussein nu se va dezarma de bună voie, spre binele poporului american şi pentru pacea întregii lumi, Statele Unite vor conduce o coaliţie care va obliga regimul de la Bagdad să renunţe la arsenalele de distrugere în masă” – a declarat şeful Casei Albe.

Liderul american a anunţat că Statele Unite vor cere Consiliului de securitate ONU să se reunească săptămîna viitoare pentru a aborda criza irakiană. În plus, Secretarul de Stat Colin Powell va prezenta tot săptămîna viitoare date despre dotările militare ale regimului de la Bagdad şi despre legăturile acestuia cu grupări teroriste, date obţinute de serviciile de informaţii americane şi aliate.

Şeful administraţiei americane s-a adresat direct şi irakienilor de rînd spunînd: “În această seară, am de asemenea un mesaj pentru curajosul şi opresatul popor irakian. Duşmannul vostru nu încercuieşte acum ţara. Duşmanul vostru vă conduce ţara. Ziua în care Saddam Hussein şi regimul său vor fi îndepărtaţi de la putere va fi ziua eliberării voastre”

Referindu-se în acelaşi discurs la criza provocată de reactivarea programelor atomice ale Coreei de Nord, preşedintele Bush a declarat în faţa Congresului că nici Statele Unite şi nici restul lumii nu se vor lăsa şantajate de ambiţiile nucleare ale comuniştilor de la Fenian.

Armele atomice, a subliniat preşedintele Bush, nu vor reuşi decît să izoleze şi mai mult şi să facă şi mai complicată situaţia în care se află în acest moment Coreea de Nord.