Ştirea zilei

– cinci americani, între care două femei – precum şi primul astronaut israelian. La această oră, sînt în plină desfăşurare operaţiuni de recuperare a rămăşiţelor navetei, răspîndite pe o arie vastă, în cinci state. Au fost deja recuperate cîteva rămăşite ale corpurilor membrilor echipajului.

Marea majoritate a resturilor vehicolului staţial au căzut în Texas şi Louisiana, fără să fi produs victime la sol. Experţii de la NASA au cerut locuitorilor din zonele respective să nu atingă resturile navetei, existînd pericolul de a se contamina, dar şi pentru a se putea stabili cît mai exact cauza care a provocat accidentul. NASA nu poate preciza deocamdată ce a provocat dezintegrarea aparatului. Columbia era cea mai veche navetă spaţială americană primul său zbor datînd din 1981.

Într-un discurs marcat de gravitatea momentului, preşedintele George Bush a declarat că în pofida acestei tragedii programul spaţial american nu va fi întrerupt.

“Călătoriile noastre în spaţiu vor continua. Astăzi pe cer am văzut o tragedie. Însă în viitor vedem consolare şi speranţă” – a declarat Şeful Casei Albe. El a adus totodată un omagiu atronauţilor de la bordul navatei: “Aceşti oameni şi-au asumat un mare risc punîndu-se în serviciul întregii umanităţi, într-o eră în care zborul în spaţiu devine un lucru aproape obişnuit. Vom păstra mereu amintirea curajului, dăruirii şi idealismul lor”.

Mesaje de condoleanţe şi compasiune au fost transmise de lideri ai ţărilor din întreaga lume, între care Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania. La messa de la Sf. Petru, Papa Ioan Paul al Doilea s-a rugat pentru cele şapte victime