Ştirea zilei

Summitul a fost convocat în încercarea de a se aplana divergenţele dintre ţările membre pe tema modului de abordare a crizei irakiene.

Cele două viziuni au fost exprimate astăzi foarte clar de şefii diplomaţiilor din Marea Britanie, Jack Straw şi Belgia, Louis Michel.

Înaintea reuniunii de astăzi, Straw a afirmat că eforturile diplomatice de a elimina armele de distrugere în masă ale Irakului trebuie dublate de ameninţarea cu forţa militară: “În rezoluţia 1441 se vorbeşte implicit despre faptul că activitatea diplomatică susţinută trebuie sprijinită de o ameninţare credibilă cu forţa, iar dacă devine necesar şi oportun, forţa ar putea fi folosită”.

La rândul său, şeful diplomaţiei belgiene a spus: “Cred că trebuie să dăm o şansă păcii, şi dacă avem nevoie de alte cîteva săptămâni, nu poate fi o catastrofă, dacă la sfârşitul procesului obţinem pacea şi dezarmarea. Bineînţeles, Irakul, trebuie să se dezarmeze. Sunt sigur că putem dezarma Irakul prin mijloace paşnice”.

Coordonatorul politicii externe a Uniunii, Javier Solana, a combinat cele două viziuni afirmând că trebuie epuizate toate mijloacele diplomatice în criza irakiană, dar a adăugat că majoritatea membrilor Uniunii sînt totuşi de acord că un război ar putea fi necesar.