Eforturile de mediere ale Secretarului general ONU la Nicosia

Aflat la Nicosia, secretarul general ONU Kofi Annan îşi continuă eforturile de mediere a unui acord care s-ar solda cu reunificarea insulei divizată între greci şi turci.

De altfel, astăzi expiră termenul-limită prevăzut în proiectul iniţiat de ONU pentru ajungerea la un compromis în legătură cu reorganizarea federativă a Cipriului.

Naţiunile Unite au anunţat ieri că îi invită la 10 martie la Haga pe liderii ambelor părţi într-un ultim effort de a rezolva disputa pe căi diplomatice. Ambele părţi au rezerve faţă de planul de reunificare propus de ONU.

Grecii se tem că potrivit unor clauze a propunerilor conţinute în acord doar 20.000 dintre actualii refugiaţi se vor putea întoarce în teritoriul controlat de Turcia. În acelaşi timp, liderul turcilor ciprioţi Rauf Denktash solicită recunoaşterea intrenaţională pentru zona pe care comunitatea sa o ocupă în Cipru din 1974.

În cazul în care reunificarea Ciprului nu se va realiza în timp util, doar partea greacă a insulei va fi cooptată în UE în 2004.