Numit prim-ministru, Recep Erdogan va forma un nou guvern la Ankara

Recep Erdogan preia funcţia de prim ministru al Turciei după ce preşedintele Ahmed Sezer i-a cerut liderului Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării să formeze un nou guvern. Cu o zi în urmă, premierul Abdullah Gull şi-a anunţat demisia din funcţie pentru ca aceasta să poată fi preluată de Erdogan care duminică a obţinut în alegeri un loc în parlament.

Deşi formaţiunea pe care o conduce a cîstigat alegerile din noiembrie trecut, Erdogan nu a putut fi numit prim-ministru din cauza unei condamnari anterioare pentru propaganda islamistă. Ulterior, Erdogan a putut candida pe baza unei modificări constitutionale.

Erdogan trebuie să decidă cît mai curînd dacă va retrimite parlamenatului cererea Statelor Unite de a desfăşura în Turcia aproximativ 62000 de militari în perspectiva lansării unui atac împotriva Irakului. Cerearea americană a fost respinsă de legislativul de la Ankara la începutul acestei luni.

Generalul american Richard Meyers, şeful statelor majore reunite, a declarat fără să intre în detalii că Statele Unite pregătesc o alternativă pentru a putea acţiona în zona de nord a Irakului în cazul în care Turcia va respinge din nou desfăşurarea de trupe pe teritoriul său.