Reuniune a Consiliului de securitate: Hans Blix şi Joschka Fischer deplîng retragerea inspectorilor ONU din Irak

Şeful inspectorilor ONU, Hans Blix, şi-a exprimat regretul că echipa sa de monitorizare a trebuit să fie retrasă din Irak. Hans Blix: “Fireşte, trăiesc tristeţea că trei luni şi jumătate de muncă în Irak, nu au adus asigurările necesare în legătură cu absenţa din Irak a armelor de distrugere în masă sau a altor materiale interzise, dar şi în legătură cu faptul că nu mai avem timp la dispoziţie pentru inspecţii şi că o acţiune militare pare acum iminentă”.

Blix a prezentat un ultim raport privind inspecţiile, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de securitate dedicate chestiunilor umanitare legate de civilii irakieni. Miniştrii de externe din Germania, Franţa, Rusia, Siria şi Guinea au participat la reuniunea Consiliului.

Ministrul german Ioschka Fischer şi-a exprimat şi el regretul că inspecţiile nu au putut continua: El a afirmat că o intervenţie militară în Irak nu are credibilitate: “În împrejurările actuale, politica de intervenţie militară nu are nici o credibilitate. Nu are sprijinul popoarelor noastre. Nu există nici o bază în Carta ONU pentru o schimbare de regim prin mijloace militare” .