Ştirea zilei

Într-un scurt mesaj adresat poporului american, preşedintele George W. Bush a anunţat debutul ostilităţilor:

“La această oră, forţele americane şi aliate se află în faza de început a operaţiunilor militare pentru dezarmarea Irakului, pentru eliberarea poporului acestei ţări şi pentru a apăra întreaga lume de un pericol de o gravitate deosebită”. În acelaşi discurs, preşedintele Bush a declarat că acest confict ar putea dura mai mult decît s-a estimat iniţial.

Anunţul a venit la circă o oră şi jumătate după expirarea ultimatumul dat de preşedintele George Bush liderului irakian căruia i s-a cerut să plece în exil, cerere refuzată de Saddam Husseim. Cu doar cîteva minute în urmă, televiziunea oficială irakiană a difuzat un discurs al lui Saddam Hussein care a calificat actiunea trupelor aliate drept o crimă şi a cerut armatei sale să opună rezistenţă.

Oficiali americani declară că deocamdată nu este cunoscut rezultatul primelor tiruri cu rachete lansate spre ţinte din jurul Bagdadului, unde se presupune că s-ar afla conducerea irakiană. Cu excepţia raidurilor amintite, pînă la această oră nu există informaţii privind lovituri aeriene sau alte operaţiuni de pe teritoriul irakian.

Potrivit corespondentului nostru la faţa locului, Ron Synovitz, mii de militari americani din Divizia a 3-a infanterie sînt desfăşuraţi în poziţie de luptă în zona demilitarizată de la graniţa dintre Irak şi Kuweit. Numărul total al trupelor americane şi britanice pregătite de invazie se cifrează la circa 300.000 de oameni.