Războiul din Irak - reacţii internaţionale

Reacţiile internaţionale la declanşarea operaţiunilor militare americane împotriva Irakului se structurează, în linii mari, după poziţiile cristalizate înainte de începerea conflictului.

Cancelarul Germaniei, Gerhard Schroeder, s-a pronuntat pentru incheierea grabnica a actiunii militare impotriva Irakului, actiune pe care a calificat-o drept “o decizie proasta”. Seful Executivului german: "Aşa cum am mai spus, Germania nu ia parte la acest razboi. Dar Germania nu va pregeta să acţioneze, atunci cind se pune problema de a ajuta oamenii. Noi sintem gata sa furnizam asistenta în cadrul ONU”.



Ministrul de externe francez Dominique de Villepin a reiterat poziţia Parisului potrivit careia războiul va înrăutăţi situaţia din regiune.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a calificat atacul drept o mare eroare politica. China a cerut Statelor Unite să oprească toate activităţile militare şi să revină la eforturile pentru soluţionarea cruzei prin mijloace paşnice.

India a afirmat că deşi recunoaşte validitatea dorinţei comunităţii internaţionale de a dezarma Irakul, din declaraţiile inspectorilor ONU ar fi rezultat că acţiunea militară putea fi evitata.

Iar ministrul de externe britanic Jack Straw a declarat că există, pentru această campanie militară, un larg sprijin internaţional. Straw a subliniat că din cele 25 de ţări membre sau viitoare membre ale Uniunii Europene, 14 sprijină campania.