Ştirea zilei

Nu este clar dacă acesta este începutul acelei aşa zise campanii de “şoc”, pe care o prezicea Pentagonul.

Anterior preşedintele Statelor Unite George W. Bush declarase că trupele aliaţei conduse de Statele Unite înregistrează progrese în campania din Irak.

„Facem progrese. Vom continua pînă cînd ne vom atinge obiectivul, care este înlăturarea armelor de distrugere în masă ale Irakului şi eliberarea poporului irakian, astfel încît să poată trăi într-o societate democratică şi în pace cu vecinii” a spus preşedintele american.

Corespondentul Europei Libere a relatat că forţele de blindate americane îşi continuă înaintarea către capitala irakiană Bagdad. Una dintre unităţi a întîmpinat rezistenţă lîngă oraşul Nassiriya pe fluviul Eufrat.

Nassiriya este principalul punct de trecere peste Eufrat, la circa 375 de kilometri sud-est de Bagdad. Asigurarea unei traversări rapide a Eufratului este o componentă importantă a planului de luptă american. Anterior, puşcaşii marini aliaţi au întîmpinat rezistenţă în portul de importanţă strategică Umm Qasr, în sudul Irakului, dar potrivit oficialităţilor americane puşcaşii marini au capturat portul.